Barometer woonbranche meet lichte daling omzet

De stand van de economische barometer in de woonbranche is in mei, na de dramatische daling in de voorgaande maand, gestabiliseerd. De barometer sloot de afgelopen maand af met een lichte daling van 0,35 ten opzichte van april, op een stand van -12,0. De meeste deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd lijken het dieptepunt achter zich te hebben. Alleen het consumentenvertrouwen is de afgelopen maand nog verder weggezakt.

De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand april 2020 uitgekomen op -1,0. Daarmee is deze deelindicator de afgelopen maand weer iets verbeterd. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in deze maand een daling van de omzetwaarde van 1,0 procent ten opzichte van de voorgaande periode volgens het CBS. Het volume nam af met 1,4 procent.

Consumentenvertrouwen
Door de coronacrisis liep het vertrouwen van consumenten in april een historische deuk op. In mei neemt het consumentenvertrouwen verder af en komt uit op -31, aldus het CBS. Consumenten oordelen negatiever over de economie dan in april. De deelindicator economisch klimaat gaat van -31 naar -52. Dat komt doordat het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden fors negatiever is. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de komende 12 maanden verandert vrijwel niet en blijft historisch laag. De koopbereidheid wijzigt in mei niet en blijft op -17 staan.

Producentenvertrouwen
Door de coronacrisis daalde het producentenvertrouwen in april 2020 naar het laagste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985. In mei is het vertrouwen iets opgekrabbeld volgens cijfers van het CBS. Het vertrouwen van de industriële ondernemers ging van -28,7 in april naar -25,1 in mei. Producenten in de industrie waren niet eerder zo negatief over de verwachte bedrijvigheid als in april 2020.
In mei trok dat wat bij, maar waren producenten nog wel het op een na meest negatief ooit over de toekomstige productie. Ook over de voorraden gereed product oordeelden producenten wat minder negatief. Het oordeel over de orderportefeuille verslechterde echter verder.

Woningmarkt
In april 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 18.854 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 9 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van maart werden er in april 1,2 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 9,0. Daarmee is de deelindicator over de woningmarkt met als in de voorgaande maand de enige deelindicator die positief staat.

De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR  Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.