Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lyn Verelst, CEO van Solid Crafts draagt haar steentje bij

"In Peru, Kenia en India is het extreem moeilijk voor onze breisters en weefsters”

Ook de deco en fashion sector kreunen onder de coronacrisis. "De zwaarste impact valt natuurlijk op de productieateliers waar armoede heerst en het sociale en medische vangnet minder op punt staat dan hier bij ons. En dat is wat ons recht in het hart raakt", zegt Lyn Verelst, CEO van Solid Crafts, met faire handwerk productieateliers in Peru, Kenia en India.

Het Vlaamse bedrijf maakt hoofdzakelijk deco en fashion op maat van merken of grote retailers. Solid Crafts heeft ook een eigen deco-merk, met focus op ‘pièce unique’ tapijten, kussens en plaids van upcycled sari- de tradionele kledij van de Indische vrouw en is distributeur van kleurrijke en handgewoven sisal manden uit Kenia.



Fair deco
De ideologie van Solid Crafts is om kansarme vrouwen op te leiden en te trainen. ‘In een tijd van fast fashion en overconsumptie focussen wij ons op traditioneel handwerk, een van generatie op generatie doorgegeven specifieke ambacht van de regio.’ Kwaliteit en duurzaamheid zijn daarbij de belangrijkste kernwoorden voor hen. Er wordt gewerkt met milieuvriendelijke en lokaal beschikbare materialen.

Bij Solid Crafts betekent Fair deco dat de weefsters in de ateliers een fair loon krijgen voor werk, waardoor ze de armoedecyclus ontsnappen en onafhankelijker worden. Iedereen in de schakel is van belang. Transparantie is het paradepaardje van Solid Crafts.



Solid Crafts en COVID-19
“De situatie vandaag is zeer ernstig uiteraard. Niet alleen lijden onze klanten, de merken en retailers, erg onder de lockdown, maar de situatie in Peru, Kenia en India is het op verschillende vlakken extreem moeilijk voor onze breisters en weefsters", vervolgt Lyn Verelst.

“Wij laten onze mensen niet in de steek. In India bijvoorbeeld is het momenteel niet mogelijk voor de weefsters van het dorp om naar een winkel in de stad te geraken, daarom bieden we onze logistiek hulp aan zodat ze niets tekort zouden hebben. Bij de start van de lockdown in India hebben we ook zoveel mogelijk werk meegegeven om thuis te doen zodat de vrouwen toch nog enig inkomen kunnen verwerven. In Peru zorgen we voor voedselpakketten voor de allerarmste breimama’s."



Homeschooling
Verder heeft Solid Crafts een homeschooling team opgestart voor de kinderen. De scholen blijven daar namelijk gans het jaar toe omwille van COVID-19 en het is allerminst evident voor kansarme, vaak ongeletterde vrouwen om hun kinderen te begeleiden in schoolwerk.

"We bereiden het atelier nu voor om na 31/05 onze breimama’s op een veilige manier terug aan het werk te zetten maar we zullen voor een groot deel dit jaar de vrouwen thuis laten breien zodat ze op hun kroost kunnen letten."

Tanden bijten
Het Gentse bedrijf zal nog even hard op haar tanden moeten bijten, maar ze houden goede moed. "Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, iedereen draagt een steentje bij. Ook onze lokale managers leveren een deel van hun loon in om de situatie mee op te vangen waar kan. En niet te vergeten, onze klanten, zij bleven trouw aan onze samenwerking, ook al hebben ze het nu heel moeilijk, omdat ook zij bewust gekozen hebben voor dit duurzaam businessmodel. We zagen orders verminderen en dat doet ons financieel pijn, maar grootschalige annulaties hebben we niet gehad, waarvoor we erg dankbaar zijn."

Meer informatie:
Solid Crafts
communications@solidinternational.be
www.solidinternational.be

Publicatiedatum: