Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Lederbedrijf Stolz: Welk materiaal is coronaproof?

Stolz is sinds jaar en dag lederleverancier bij de meest gerenommeerde Europese meubelfabrikanten. De laatste weken worden we haast dagelijks geconfronteerd met vragen rond reiniging van leder, covid-19 vs. leder. Hoe kan ik mijn leder op een wetenschappelijk verantwoorde manier corona-vrij houden lijkt de vraag van 1 miljoen te zijn.

De virologen van Sciensano hebben het er flink ingepeperd: de twee voornaamste strategieën om Covid-19 de kop in te drukken zijn fysieke afstand (social distance) in combinatie met een doorgedreven lichaamshygiëne. Alle vormen van direct fysiek contact dienen te worden vermeden en indien dit niet lukt, is hygiëne de ultieme reddingsboei om het virus te vernietigen en weg te spoelen.Ook meubelen, zoals vele andere gebruiksvoorwerpen, kunnen overdracht van het virus bewerkstelligen. In bepaalde omstandigheden (hotels, restaurants, bar, vergaderzalen, bureaustoelen etc.) maar ook in een residentiële context wordt een stoel al heel vaak door verschillende mensen gebruikt. Het is dan ook belangrijk dat deze zitelementen snel en doeltreffend kunnen gereinigd worden zodat de eindgebruiker met een gerust gemoed gebruik kan maken van het zitmeubilair.

"Over deze vraag heb ik mij gedurende enkele dagen gebogen en bij verscheidene instanties te rade gegaan: van de klassieke producenten van lederreiningsproducten tot bij Sciensano", aldus Koen Maes van ledergroothandel Stolz.

"Zij spreken van twee remedies om het virus te vernietigen:
- Desinfecterende middelen die een stevige dosis alcohol of ether bevatten (75%)
- Zeep: ‘Soap, which dissolves the lipid bilayer of the virus, also induces SARS-CoV-2 inactivation’. In mensentaal wil dit zeggen dat zeep de vetlaag die het virus omhult, doet oplossen. Op die manier wordt het virus als het ware vernietigd."

"Alcohol-samenstellingen zouden ook kunnen werken maar gezien alcohol en leder niet samen gaan is dit geen goed idee. Om beschadiging van het leder te vermijden, hebben de meeste producenten van lederreinigingsproducten er dan ook op gelet de alcohol-dosis zo laag mogelijk te houden. Vaak bevatten deze producten slechts enkele procenten alcohol in plaats van de 75% die nodig is om het virus te vernietigen (dixit sciensano). Met als gevolg dat de impact van het reinigingsproduct op het virus nihil is."Eigenlijk wil dit alles zeggen dat leder en hygiëne perfect samen gaan. Elk meubel bekleed in leder kan in een handomdraai virus-vrij worden gemaakt met een product dat risicoloos is voor het leder en voor de eindgebruiker. "Zeep en water zijn kosteloos en ook zeer eenvoudig aan te brengen. Iedereen wilt tegenwoordig niet meer op een stoel zitten waar een ander op heeft gezeten, deze moet eerst gereinigd worden. Binnen enkele seconden is dit gebeurt met zeep en water."

"In tegenstelling tot geweven bekledingen waar vuil en vet toch iets meer hechting hebben, biedt leder hier een enorm voordeel. We zien dat de vraag naar leder hierdoor ook aan het groeien is in de projectmarkt", besluit Koen.

Meer informatie:
Stolz
www.stolz.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven