Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VIIA: 'Recht op provisie blijft onveranderd'

Wat moet je doen als de fabrikant waarmee je als agent zaken doet in deze coronatijd geen provisie meer betaalt? Die vraag stelt de Vereniging Interieur Importeurs Agenten (VIIA).

Volgens de VIIA blijft het recht op provisie onveranderd, ook in deze tijd. "Volgens de wet moet uitbetaling plaats vinden na afloop van de maand, volgend op de maand waarin de provisie verschuldigd werd. Dus de provisie over de maand maart moet uiterlijk eind april worden betaald. Wanneer de provisie verschuldigd is, hangt af van de gemaakte afspraken of de gewoonte. Formeel juridisch is dat als de order er is, maar vaak zal de betaling pas verschuldigd zijn bij betaling door de klant. Dat mag juridisch, want deze regels zijn geen dwingend recht.

Hoe lang u wilt wachten op uitbetaling hangt af van uw relatie met deze fabrikant, hoe dringend u het geld nodig hebt en de mogelijkheid de provisie te incasseren. Als er geen ander, buitenlands recht is afgesproken, kunt u in Nederland naar de rechter om de achterstallige provisie te innen. Bedenk wel, dat u ook met een vonnis er nog niet bent. Hopelijk lukt het met enige druk deze juridische stappen te voorkomen."

Bron: LinkedIn

Publicatiedatum: