Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veel mensen krijgen vakantiegeld uitbetaald in de komende periode

'Ondernemers: kom met een scherpe coronadeals'

Huizenbezitters hebben een lagere bereidheid om in de verduurzaming van de woning te investeren. Volgens ABN AMRO heeft dat te maken met uitstelgedrag. "Veel huizenbezitters houden de hand op de knip, omdat zij onzeker zijn over de effecten die de crisis uiteindelijk op hun financiƫle buffer zal hebben", zegt Arnold Mulder, Sector Banker Energy van ABN AMRO.

Huiseigenaren willen best verduurzamen. FOTO DE HYPOTHEKER

"Veel mensen krijgen echter vakantiegeld uitbetaald in de komende periode. Ondernemers kunnen daar op inspelen door bijvoorbeeld met een scherpe coronadeal te komen. Aangezien veel huiseigenaren noodgedwongen hun vakantie in eigen huis zullen doorbrengen, kan een goed aanbod twijfelaars over de streep trekken. Zo maakt de afbouw van de salderingsregeling, die over enkele jaren begint, het juist nu aantrekkelijk om te verduurzamen. Het kan voor veel huizenbezitters dus juist lonend zijn om nu in de verduurzaming van hun woning te investeren."

De coronacrisis heeft volgens bijna de helft van de huizenbezitters een positief effect op het realiseren van de klimaatdoelstellingen die voor 2030 zijn gesteld. De bereidheid van deze groep om te investeren in verduurzaming van de eigen woning loopt echter terug. Zo staan tegenover elke huizenbezitter die bereid is zijn woning te verduurzamen, bijna drie woningbezitters die juist op de rem trappen. Dit blijkt uit onderzoek dat Panelwizard in opdracht van ABN AMRO en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) heeft verricht onder consumenten en bedrijven.

Waar burgers nog opvallend positief gestemd zijn, zien ondernemers die zich richten op de ontwikkeling van energiebesparende oplossingen als zonnepanelen, isolatie, warmtepompen of zonneboilers het somberder in. Zo zijn ruim 4 op de 5 bedrijven in deze sector ervan overtuigd dat het realiseren van de klimaatdoelstellingen juist veel lastiger wordt nu veel investeringen uitblijven.

Van hen verwacht 86 procent dat hun omzetten in het derde kwartaal sterk zullen dalen. Een derde rekent zelfs op een omzetverlies van 20 procent of meer. Als de overheid straks moet bezuinigen om de begroting op orde te houden, vinden Nederlanders dat het klimaatbeleid niet het kind van de rekening mag worden. Zo zijn bezuinigingen op subsidies voor verduurzamingsmaatregelen niet populair; 64 procent wil dat deze subsidies behouden blijven. Ook vindt 44 procent het bespreekbaar dat zowel burgers als bedrijven meer belasting betalen voor de CO2-uitstoot. Slechts 29 procent is hierop tegen.

Publicatiedatum: