Directeur Patrick van Loosbroek van Unilux: 'Omzet zit nu al een kwart hoger dan vorig jaar'

Al sinds 1990 ontwikkelt en produceert Unilux horren in eigen fabriek. Het bedrijf van directeur Patrick van Loosbroek (51) telt honderd werknemers en beheerst alle facetten: van productontwikkeling en fabricage tot levering. Zelfs repareren behoort tot het takenpakket. Terwijl veel bedrijven in deze coronacrisis moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, heeft Unilux de wind vol in de zeilen. "Op dit moment ligt de omzet zelfs 25% hoger dan gemiddeld", geeft Patrick aan. De oprichter van Unilux realiseert zich tegelijkertijd dat verschillende, ook niet voorziene zaken hieraan ten grondslag liggen. De perikelen rondom het coronavirus stuwen de resultaten van het bedrijf uit Boxtel de hoogte in. Hoe dat precies zit, legt hij uit.

"Het loopt boven verwachting kan ik wel zeggen", begint Patrick. "We zitten in een categorie productgroepen die meer onder de aandacht komt als mensen thuis zitten. Om die reden worden vooral in de zomer insectenhorren verkocht. Wat we een paar maanden geleden niet hadden verwacht is dat in deze coronaperiode mensen massaal naar de vakhandel zouden gaan om die aan te schaffen. Veel thuiswerkers irriteren zich nu aan rondvliegende insecten. Er is niets vervelender dan wanneer je aan het werk bent en er vliegt telkens een vlieg rond je koffiemok.
Toen de coronacrisis uitbrak, hadden we verwacht dat de handel tot stilstand zou komen, maar het tegendeel bleek waar. Zeker nadat we ook al in maart het eerste mooie zonnige weekend beleefden. Dat alles bij elkaar heeft er voor gezorgd dat de vakhandel massaal horren kon verkopen." 

Maatregelen
Nadat corona het land lam legde, ondernam Unilux direct maatregelen. "Flexwerkers die bij ons zouden starten hebben we gelijk on hold gezet. Maar al na twee, drie weken liep de vraag zo hard op dat we ze alsnog in dienst moesten nemen. Ik denk dat we het als branche goed hebben aangepakt, zowel commercieel als marketingtechnisch door alle planningen gewoon door te laten gaan. In de dertig jaar dat ik directeur ben heb ik nooit eerder zo'n goed contact met collega-fabrikanten gehad. Dat heeft er mede voor gezorgd dat we met z'n allen op een lijn zaten.
Op enig moment werd het na een persconferentie van Rutte spannend, maar achteraf gezien hebben wij als branche de juiste beslissing genomen. Hoe? Door met alle campagnes door te gaan, daarmee hebben we een positief signaal aan de markt gegeven. Een afwachtende houding aannemen is er bij mij niet bij."

Unilux heeft een assemblageruimte ter grootte van 5.000 m2.

Vertegenwoordigers
Unilux beschikt over een fabriek met een oppervlakte van 12.000 m2 met een assemblageruimte van 5.000 m2. Daar kunnen werknemers makkelijk op 1,5 meter afstand van elkaar blijven werken. "Je staat nooit met drie man met de neus op één product", geeft Patrick aan.
Van kantoor ging een kleine groep thuiswerken. Ook daarvoor werden de nodige maatregelen getroffen, om criminelen geen kans te geven in het netwerk in te breken. "Verder hebben we drie vertegenwoordigers op de baan die ook thuis moesten gaan werken. Dat is me 100% meegevallen. De klant stelde het zeer op prijs en vonden het geen enkel probleem dat fysieke bezoeken niet mogelijk waren. Een winkelier kan op deze manier toch zijn verhaal doen en zich meten met collega-ondernemers. Al met al heeft me deze manier van contacten leggen positief verrast." 

Doelgericht
De fabriek van Unilux draait dus op volle toeren. "We hebben het nu enorm druk", benadrukt Patrick nog maar eens een keer. "Het is wel de vraag of de klant vroeger in het seizoen heeft besteld of dat de vraag naar horren zo enorm gegroeid is. Eerlijk gezegd denk ik het eerste: de vraag groeit niet, maar het horrenseizoen is mede dankzij de thuiswerkers en het prachtige weer eerder op gang gekomen. Voor de vakhandel is het prettig werken in deze coronatijd, want de consument komt nu doelgericht naar de showroom."

Als fabrikant moet je wel klaar zijn als de vraag naar horren van de ene week op de andere explosief stijgt. Bij Unilux is dat geen probleem. Patrick: "Zeker 80% van de jaarbehoefte hebben we op voorraad liggen. In de wintermaanden bereiden we al heel veel systemen voor. Vaak is het daarna een kwestie van afmaken, omdat we maatwerk leveren. Daardoor kunnen we in geval van pieken snel schakelen." 

In het TV programma Eigen Huis & Tuin is een levensgroot insectenhotel (uiteraard voorzien van horren) gebouwd.

Mooi om te vernemen dat Unilux er alles aan doet om de insectenpopulatie op peil te houden. Het insectenhotel is daar een mooi voorbeeld van. "In de afgelopen 25 jaar is zeker 75% van de insecten uitgeroeid in Nederland. En dat gaat ten koste van onze toekomst. Daar maken we middels posters en banners de consument bewust van, dat je met een hor veel beter af bent dan met een spuitbus om insecten te verdelgen."
Naast horren maakt Unilux ook Topspin zonwering en Fractions aluminium shutters

Heb je iets geleerd van deze coronaperiode? Ga je bepaalde zaken anders aanpakken?
Patrick: "Dat op afstand werken is me goed bevallen. Ook sta ik nu meer achter flexibele werktijden. Als de een vroeger wil beginnen dan de ander, dan moet dat kunnen. Het gaat om zelfdiscipline en vertrouwen. Wat dat betreft ben ik trots op mijn medewerkers, die heel collegiaal zijn. Als iemand niet kon komen, dan had men daar alle begrip voor en werd het gemis door de rest opgevangen. Dat heeft me positief verrast."

Meer informatie:
Unilux B.V.
Schouwrooij 18
5281 RE Boxtel
 +31 (0) 411 677 953
info@unilux.nl
www.unilux.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.