Tien corona-updates in de woon- en interieurbranche:

Agenten sturen brandbrief | PPC stelt introductie uit | Headlam: Er is veel begrip | Saunaco stoomt door | 'Voorraad keukens slinkt razendsnel' | B2B fietstocht afgelast | 'Covid19 vraagt om webshops'

Vandaag de volgende tien corona-updates: 
01. Interieur importeurs en agenten vallen buiten de regeling
02. Jos Verkerk: "Voorraad keukens slinkt razendsnel" 
03. Nicole van Toor van Headlam: "Samen zijn we sterk" 
04. Peter van Winkel van Saunaco: "We hebben constant kunnen produceren voor de Nederlandse markt" 
05. Ondernemer Ronald van der Hart: Covid19 vraagt om creativiteit! 
06. Recreatieve fietstocht voor retailers, fabrikanten en vertegenwoordigers uit de meubelsector afgelast 
07. Corona zet broodnodige investeringen bouw onder druk 
08. Ikea ondersteunt noodziekenhuizen met donaties 
09. Armatuurfabriek tijdelijk gesloten na ziektegeval
10. PPC stelt introductie uit 

1. Interieur importeurs en agenten vallen buiten de regeling
"Als belangenvereniging voor interieuragenten/importeurs staan wij voor de handelsbemiddeling in meubels en aanverwanten", meldt VIIA. 90% van onze leden zijn zzp'er. Nu de detailhandel is stilgevallen als gevolg van de maatregelen voor Covid-19, treft dit ook onze doelgroep. De omzetten vallen bij velen zelfs voor 100% weg. De overheid heeft met de TOGS maatregelen een tegemoetkoming voor ondernemers opgezet en daar sinds kort ook de detailhandel Non-Food in opgenomen. Echter de SBI code 4615 zijnde handelsbemiddeling meubelen valt daar niet onder. Het zijn uitzonderlijke tijden voor iedereen, met grote gevolgen voor ondernemers. Als VIIA vereniging voor de interieur importeurs en agenten hebben wij dan ook de overheid aangeschreven met het verzoek deze SBI code toe te voegen aan de TOGS regeling. Zo kunnen ook onze zzp leden deze noodsituatie correct overbruggen en kunnen we de keten straks weer volledig opstarten zodra de maatregelen dit toelaten."

Agenten worden opgeroepen om de brief hier te downloaden, aan te passen met de eigen gegevens en hem naar het Ministerie van Economische zaken en klimaat te sturen. "Want hoe meer brieven over hetzelfde onderwerp, hoe meer kans van slagen dat we hebben! Ook als je hier zelf geen nood aan hebt, help je mede-agenten door hem te sturen!", aldus het bestuur van VIIA. Het gaat om onderstaande brief:

2. Jos Verkerk: "Voorraad keukens slinkt razendsnel"

"Doordat meerdere collega keukenbedrijven niet meer (goed) kunnen leveren, en omdat Nolte keukens ons helaas de voorraad te laat aanlevert wegens bekende omstandigheden, slinken onze keukens uit voorraad razendsnel", laat Jos Verkerk van KeukenWarenhuis.nl B2B en ECO keukens projecten zin klanten weten. "De Ballerina en Nobilia voorraad worden nog steeds correct aangeleverd. Wij voelen onze verantwoordelijkheid, maar als je snel één of meerdere keukens nodig hebt, moet je dus nu acteren. Wij zijn nu genoodzaakt om iedereen netjes op volgorde van bestellen te helpen", aldus Verkerk.

3. Nicole van Toor van Headlam: "Samen zijn we sterk"
'Hart onder de riem namens Nicole!'. Klanten van Headlam kregen zaterdag een opbeurend bericht van accountmanager Nicole van Toor in de mailbox. 'Het is lente en de zon schijnt... maar de realiteit is, dat we midden in een periode zitten waarvan niemand het resultaat kent. Dat maakt angstig en onzeker, want wat gebeurt er na deze periode? Uiteindelijk is maar één ding dat echt telt... en dat is onze gezondheid. Want deze periode in gezondheid afsluiten is het allerbelangrijkste!
Positiviteit en veerkracht zijn krachtige eigenschappen. Gelukkig hoor ik dat veel om mij heen. Het zal vast een eigenschap zijn die ondernemend Nederland bezit ;)", schrijft ze.
Volgens Nicole is Headlam achter de schermen hard bezig met de orders die nog steeds binnenkomen. "Dank daarvoor! Het betekent dat jullie klanten dus nog steeds komen, ook al is het misschien in mindere mate. Ondanks dat we ons moeten houden aan de richtlijnen van het RIVM, hetgeen best voor ongemakken kan zorgen.
Headlam heeft besloten de buitendienst medewerkers vanuit huis te laten werken, ook uit respect naar onze klanten toe. Vanuit ons hoofdkantoor is iedereen positief gestemd, ook al vraagt deze periode veel flexibiliteit van ons allen. Zo hebben we soms te maken met langere levertijden of minder personele bezetting aan de telefoon, allemaal als gevolg van het Corona virus. Gelukkig is er veel begrip wederzijds. Samen zijn we sterk!", aldus Nicole.

4. Eigenaar Peter van Winkel van Saunaco: "We hebben constant kunnen produceren voor de Nederlandse markt"
Eigenaar Peter van Winkel van Saunaco (rechts) met collega Henk Vrancken op de najaarsvakbeurs in De Woonindustrie.

"Omdat we klantenservice steeds hoog in het vaandel hebben staan, steeds alles op alles zetten om een betrouwbare leverancier te zijn, hebben we altijd een grote voorraad van grondstoffen, wat ons nu zeer voordelig uitkomt en uiteraard ook voor onze klanten", laat Peter van Winkel van Saunaco weten. "Wij hebben daardoor constant verder kunnen produceren voor de Nederlandse markt op een weliswaar zeer veilige manier voor ons personeel. Onze werkruimtes zijn zeer ruim, waardoor de mensen ver van elkaar kunnen werken. We hebben ook verschillende sanitaire ruimtes ingericht voor de mensen om regelmatig hun handen te wassen en te ontsmetten. De eetruimtes hebben we ook opgedeeld, waardoor de mensen nooit dichter dan twee meter van elkaar hoeven te zijn.
Zolang we de grens nog over mogen, zullen we alle klanten netjes blijven leveren, zodat de cashflow van onze klanten zo goed mogelijk in stand blijft in deze moeilijke tijden. Wij vinden dat de klanten die voor ons gekozen hebben ook in moeilijke tijden moeten kunnen rekenen op een solide familiebedrijf!
Via deze weg zou ik alle klanten veel sterkte willen toewensen. Na regen komt zonneschijn!", besluit Peter van Winkel.

5. Ondernemer Ronald v/d Hart: Covid19 vraagt om creativiteit!

"Covid19 vraagt om creativiteit!", schrijft Ronald van der Hart op LinkedIn. "Met spoed hebben wij een webshop laten maken voor Kastenstudio Zeeland. Deze is vrijdag live gegaan. Je kunt online een schuifwand bestellen. Je voert de maten in, kiest een profiel en een kleur en de prijs is direct zichtbaar. Druk op bestellen en de order is geplaatst. Na drie weken productietijd bellen we voor een bezorgafspraak. Makkelijker kunnen we het niet maken! Met onze vorige week geïntroduceerde Private Shopping en deze webshop hopen we een antwoord te hebben op de situatie waarin we terecht gekomen zijn", aldus Van der Hart.

6. Recreatieve fietstocht voor retailers, fabrikanten en vertegenwoordigers uit de meubelsector afgelast
Moebler-Meilen2020, v.l.n.r. Jan Wehrhahn (Habufa), Patrick Lahmer, Paul van den Bosch (Habufa), Frans Herman (Habufa).

Op 6 en 7 juni zou in de grensstreek van België, Nederland en Duitsland de Möbler-Meilen plaatsvinden. Een recreatieve fietstocht voor retailers, fabrikanten en vertegenwoordigers uit de meubelsector. Jan Wehrahn laat weten dat deze is afgelast en verplaatst naar 2021. Een definitieve datum volgt nog.

7. Corona zet broodnodige investeringen bouw onder druk
Op de korte termijn kan de coronacrisis een prijsopdrijvend effect hebben. Arno Vonk, directeur van bouweconomisch adviesbureau IGG verwoordt dit als volgt: "Het is op dit moment ingewikkeld om de huidige bouwprojecten aan de gang te houden. Bedrijven moeten extra kosten maken om door te blijven werken, bijvoorbeeld voor de inzet van extra personeel en andere vormen van communicatie."
Op de wat langere termijn kan de coronacrisis echter voor een trendbreuk in de kosten zorgen. Er komen minder bouwprojecten op de markt waardoor bouwbedrijven harder met elkaar moeten concurreren. Vonk: "Als gemeenten minder stedenbouwkundige projecten opzetten en minder gaan aanbesteden, ontstaat op enig moment een terugval in projecten voor een gelijk aantal bouwbedrijven." Deze toegenomen concurrentie kan uitmonden in lagere bouwkosten, waardoor eerder gedane investeringen in bijvoorbeeld verduurzaming moeilijker in te prijzen of terug te verdienen zijn. Gezien de lage marges in de bouw, de onzekerheid over het verloop van de coronacrisis en de afname van de reserves naarmate de coronacrisis langer duurt, kunnen bouwbedrijven besluiten de noodzakelijke investeringen uit te stellen.
De noodzaak om te investeren in innovatie blijft echter bestaan. Een oplossing is om via lease dergelijke investeringen over een langere termijn te spreiden, waardoor bouwbedrijven deze investering niet in een keer hoeven te doen en kosten en opbrengsten meer in balans zijn. Daarnaast blijft samenwerking met ketenpartners belangrijk, juist nu. De vorige crisis heeft geleerd dat bedrijven en opdrachtgevers graag samenwerken met partijen die ze al kennen in de schaarse projecten die nog voorhanden zijn. Samen staan ze sterker en kunnen ze blijven innoveren. 
Lees hier het complete artikel.

8. Ikea ondersteunt noodziekenhuizen met donaties
Als gevolg van de corona-crisis verstrekt Ikea Deutschland GmbH & Co. KG donaties in natura voor een bedrag van € 1,5 miljoen, onder meer voor geïmproviseerde ziekenhuizen en nood- en gemeenschapshuisvesting. Het hulppakket maakt deel uit van een wereldwijd groepsinitiatief dat donaties in natura verstrekt voor een totaalbedrag van 26 miljoen euro voor 30 nationale Ikea-markten. Volgens Christiane Scharnagl, Manager Duurzaamheid bij Ikea Duitsland, moeten de concrete behoeften in individuele gevallen eerst ter plaatse worden verduidelijkt bij de gemeenten, organisaties en verenigingen. De donaties in natura omvatten Ikea-producten zoals matrassen, meubels, opbergdozen, borden en textiel.

9. Armatuurfabriek in Frankrijk tijdelijk gesloten na ziektegeval
De Zumtobel Group meldt dat haar armaturenfabriek in Les Andelys in Frankrijk tijdelijk is gesloten. Bij een medewerker is het COVID-19-virus vastgesteld en daarom is de productiefaciliteit gesloten. Lees hier het hele artikel.

10. PPC stelt i
ntroductie uit
"In onze PPC Centraal staat een mooi artikel over het nieuwe Schuren 2.0 van Bona. Daar introduceren we de Bona 8600, een nieuwe serie Keramisch schuurmateriaal en de Bona Quantum lijm waar we vertellen wat de voordelen zijn van deze premium producten. Helaas door alle perikelen rondom het coronavirus kan Bona deze nieuwe producten nog niet leveren en wordt de lancering van de Bona 8600 serie schuurmateriaal en de Quantum lijm uitgesteld. Helaas betekent dat ook voor ons dat wij deze producten nog niet kunnen voeren. Ook wij wachten met smart op deze nieuwe serie producten van Bona en houden u op de hoogte wanneer deze lancering wel gaat plaatsvinden. Uiteraard zijn alle andere producten van Bona natuurlijk gewoon via onze webshop beschikbaar. Dus neem snel even een kijkje op onze webshop." Bron: www.plintenenprofielencentrale.nl

Bekijk hier de corona-updates van vrijdag 3 april.


T I P S  of  T O P S?
Mail Leo Elenbaas (leo@wonen360.nl) of bel +31 (0)166 698233.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven