Komende maand dieprode stand verwacht van woonbranche economische barometer

De stand van de woonbranche economische barometer is in maart naar nul gedaald. De barometer sloot de vorige maand daarmee af met een daling van vijf punten ten opzichte van de voorgaande maand. Omdat de meeste cijfers waaruit de barometerstand is opgebouwd nog van voor de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus stammen, is de daling in maart naar alle waarschijnlijkheid een opmaat voor een dieprode stand in de komende maand.

De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren:

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over het vierde kwartaal van 2019 uitgekomen op 4,0. Woonwinkels vallen onder de SBI-code 475 van het CBS. 51 procent van de woondetaillisten noteerde in het vierde kwartaal een toename van de omzet tegenover 47 procent een daling. Dat is iets minder positief ten opzichte van het derde kwartaal. Onder de keukenzaken was het aandeel detaillisten met een omzetstijging het grootst. Winkels in stoffen en textiel deden het het minst goed.

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in maart nauwelijks veranderd, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen komt in maart uit op -2. Ongeveer 85 procent van de respondenten van het consumentenonderzoek had al gereageerd op de enquête voordat de vergaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus donderdag 12 maart van kracht werden. Het is dan ook aannemelijk dat het effect van deze maatregelen nog niet tot uiting komen in het gemeten consumentenvertrouwen van maart. In de paar enquêtedagen sinds 12 maart is wel een dalende trend te zien in het gerapporteerde vertrouwen. Het oordeel over het economisch klimaat in de komende 12 maanden verslechtert wel fors in maart, maar dat wordt gecompenseerd door een verbetering van het oordeel over de economische situatie van de afgelopen 12 maanden en een lichte stijging van de koopbereidheid.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen industrie is in maart 2020 gedaald naar het laagste niveau na september 2014. Het vertrouwen ging van 3,7 in februari naar 0,2 in maart, maakt het CBS bekend. De ondernemers waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid. Het producentenvertrouwen is samengesteld uit de conjunctuurenquête Nederland. Ongeveer 90 procent van de respondenten van dit onderzoek had al gereageerd op de enquête voordat de vergaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus donderdag 12 maart van kracht werden. Daardoor komt het effect van deze maatregelen nog zeer beperkt tot uiting in het gemeten producentenvertrouwen van maart. In de respons tot 12 maart daalde het vertrouwen ook al, maar daarna was de daling veel sterker.

Woningmarkt
In februari 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 15.427 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 0,3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van januari werden er in februari 12 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op -0,3. Dat is een aanzienlijke daling ten opzichte van de voorgaande maand.

De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven