Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aantallen groothandels in Nederland in beeld gebracht:

Minder meubel- en woontextielzaken, forse toename verlichting, woninginrichters stabiel

Het aantal groothandels in woninginrichting is al jaren vrij stabiel. Het aantal groothandels in verlichtingsartikelen kent over de afgelopen tien jaar echter een sterke toename van 83 procent. Het aantal groothandels op het gebied van huismeubilair nam in dezelfde periode met 19 procent af. Het segment woningtextiel noteert een daling van 17 procent. Dat meldt Marktdata.nl

In maart 2020 stonden in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 3201 bedrijven in Nederland met een hoofdactiviteit binnen de groothandel in woninginrichting ingeschreven (SBI-code 4647). Van alle ingeschreven bedrijven zijn er 3009 economisch actief.

Economisch actief betekent dat er in deze ondernemingen ten minste 15 uur per week wordt gewerkt en daarmee deelneemt aan het economisch verkeer. Economisch actief impliceert dat de onderneming aan het economisch verkeer deelneemt. Een pensioen B.V. is een voorbeeld van een bedrijf dat niet economisch actief is.

Ontwikkeling aantal groothandels
Over de afgelopen jaren laat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen een redelijk stabiel beeld zien. Het aantal bedrijven in de groothandel in woninginrichting is de afgelopen vijf jaar met één procent afgenomen van 1465 in het jaar 2015 tot 1450 in het eerste kwartaal van 2020. Het aantal vestigingen is in de periode 2014-2019 toegenomen met één procent, van 2650 in het jaar 2014 tot 2675 in het eerste kwartaal van 2019. Jaarlijks ligt de mutatie van het aantal bedrijven en vestigingen in de groothandel in woninginrichting ten opzichte van het voorgaande jaar dichtbij de nullijn.

Ontwikkeling aantal bedrijven per type groothandel
De groothandel in woninginrichting kan worden opgedeeld in drie deelsegmenten, namelijk groothandels in huismeubilair, woningtextiel of verlichting. De helft van alle economisch actieve bedrijven binnen de groothandel in woninginrichting betreft groothandels in huismeubilair. 20 procent van de bedrijven betreft groothandels in woningtextiel en de groothandels in verlichtingsartikelen vertegenwoordigen 30 procent van het totaal aan bedrijven binnen de branche.

Procentuele mutatie aantal bedrijven in de groothandel in woninginrichting per subgroep per jaar (bron: CBS)

Uit bovenstaand figuur blijkt dat het aantal bedrijven in de subgroep verlichting de afgelopen tien jaar is toegenomen. In de totale groothandel in woninginrichting is het aantal bedrijven in de afgelopen tien jaar (2019 t.o.v. 2009) met één procent afgenomen.
 
Het aantal groothandels op het gebied van huismeubilair nam met 19 procent af. Het segment woningtextiel noteert een daling van 17 procent. Het segment verlichting groeide echter met maar liefst 83 procent. Dat is opvallend gezien het fors dalend aantal verlichtingsspeciaalzaken in de afgelopen jaren.

Nevenactiviteiten
Uit een analyse van de geregistreerde nevenactiviteiten van bedrijven binnen de groothandel in woninginrichting blijkt dat de meest voorkomende nevenactiviteiten (buiten de groothandel in woninginrichting) te vinden zijn in webwinkels. 4,6 procent van de ondernemingen heeft als nevenactiviteit een webshop in huis- en tuinartikelen en nog eens 2,6 procent heeft als nevenactiviteit een webshop in overige non-food. Daarnaast heeft 4,3 procent van de groothandels een meubelwinkel.

Groothandel in woninginrichting als nevenactiviteit
In bovenstaande telling zijn bedrijven met de betreffende SBI-code als nevenactiviteit niet meegenomen. Naast de bedrijven met een hoofdactiviteit binnen de groothandel in woninginrichting staan er ook 2531 bedrijven van buiten de branche met de SBI-code 4647 (groothandel in woninginrichting) als nevenactiviteit geregistreerd in het Handelsregister.

Van de ondernemingen die een segment binnen de groothandel in woninginrichting als nevenactiviteit hebben betreft het in 6,6 procent van de gevallen meubelzaken. Daarnaast komen nevenactiviteiten binnen de groothandel in woninginrichting veel voor bij meubel- en verlichtingsproducenten en webshops in huis- en tuinartikelen.

Brancheomzet

Ontwikkeling netto omzet groothandels in woninginrichting per jaar in miljoenen euro’s excl. BTW (bron: CBS)

De netto brancheomzet van de groothandels in woninginrichting schommelde jaren lang rond de 2,7 miljard euro excl. BTW. In het jaar 2017 (het meest actuele jaar van het CBS) was de brancheomzet gestegen tot ruim 3,5 miljard euro.

Bron: Structuurrapport Groothandel in woninginrichting 2020

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR  Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl
 

Publicatiedatum: