Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zeventien corona-updates in de woon- en interieurbranche:

Waarschuwing: boete als je personeel ontslaat | ‘Gedraag je niet als slachtoffer!’ | WoonTotaal verblijdt ondernemers | Grappige reclame | 'Retailer: grijp je kans' | Uitweg voor winkeliers

Vandaag de volgende corona-updates: 
01. ’Bloedbad in winkelstraat bij langdurige sluiting’
02.
Denk goed na voordat je een beroep doet op de noodmaatregel! 
03. Vastgestelde SBI-codes Tegemoetkoming schade COVID-19 
04. Goed nieuws voor gebruikers van Decoloop en WoonTotaal! 
05. IKEA gaat mondkapjes produceren 
06. 'Kijk, dit vind ik nou leuke en goede reclame' 
07. Wellington Bedden schenkt matrassen voor zorghotels 
08. Matrassenproducent Salus kan vraag niet meer bijbenen
09. CEO van Unilin en IVC: Economische catastrofe ligt op de loer 
10. Recht op NOW? Maak een proefberekening 
11. Corona-impact op de bouw: bij bijna twee derde valt werk stil 
12. 'Je hebt 100% invloed op de manier hoe jij denkt en handelt' 
13. Bezoek op afspraak kan winkelier uitkomst bieden 
14. Corona-uitbraak raakt (ook) Brits ondernemers  
15. Goelst maakt mobiele schermen voor noodziekenhuizen
16. Geert-Jan Smits van Flinders: 'Retailer: grijp deze kans'
17. Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

01. ’Bloedbad in winkelstraat bij langdurige sluiting’
Volgens De Telegraaf reageren winkeliers wisselend op de verlenging van de maatregelen rondom het coronavirus. "Als dit nog vier tot vijf maanden gaat duren wordt het een bloedbad in de winkelstraat", zegt algemeen directeur Jan Meerman van brancheorganisatie INretail in een reactie tegen de krant. Hij prijst de maatregelen van het kabinet, maar waarschuwt voor de dramatische situatie waar veel ondernemers mee te maken hebben. "Zij draaien nu 10 tot 20 procent van de omzet die ze normaal behalen. Als deze situatie langer duurt, zullen er extra steunmaatregelen moeten komen", aldus Meerman in De Telegraaf. Lees hier het hele artikel.

02. Denk goed na voordat je beroep doet op noodmaatregel!
"Wat mij meteen opvalt aan de noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid?", vraagt jurist Peter van Alten zich hardop af? "Een werkgever kan een 'boete' krijgen als hij nu eerst een beroep doet op de noodmaatregel en later alsnog personeel moet ontslaan als het financieel echt niet gaat. Als een werkgever ontslag aangevraagd heeft bij UWV (of nog gaat aanvragen), krijgt hij de kans het verzoek in te trekken. Als de werkgever het verzoek niet intrekt, leidt het tot een correctie van de hoogte van de subsidie op basis van de noodmaatregel. Die correctie is gebaseerd op het loon van de voor ontslag voorgedragen werknemers, maar wordt ook nog vermeerderd met 50%. Dat saldo wordt in mindering gebracht op de totale loonsom waarop de uiteindelijke hoogte van de subsidie is gebaseerd, ook al is het loon van die werknemers wel betaald tijdens de ontslagprocedure en de opzegtermijn. Door die correctie komt de uiteindelijke subsidie lager uit en moet het verschil terugbetaald worden aan UWV. Deze correctie is van toepassing bij alle ontslagaanvragen in de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020, die niet binnen de daarvoor gestelde termijn zijn ingetrokken. Let op: Of UWV de ontslagaanvraag van de werkgever uiteindelijk toe- of afwijst, is niet relevant. Kortom, denk goed na voordat je een beroep doet op de noodmaatregel", aldus Van Alten op zijn LinkedIn-account.

03. Vastgestelde SBI-codes Tegemoetkoming schade COVID-19
De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een de SBI-codes. Die zijn hier te vinden.

04. Goed nieuws voor gebruikers van Decoloop en WoonTotaal!

Decoloop en WoonTotaal hebben goed nieuws voor winkels, woning- en projectinrichters, stylisten en andere verkopers in de interieurbranche. "Wij zijn ons ervan bewust dat het Decoloop platform en de verschillende WoonTotaal-installaties bereikbaar moeten blijven voor onze klanten en de winkels die er gebruik van maken. Gelukkig kunnen onze medewerkers goed vanuit huis werken en zullen we er voor zorgen dat we bereikbaar blijven om ondersteuning te bieden.
We willen graag iets doen nu er zware tijden aanbreken voor onze branche. Onze ontwikkelaars hebben afgelopen week gewerkt aan het beschikbaar stellen van een aantal nieuwe functies binnen Decoloop en WoonTotaal die we kosteloos willen aanbieden aan iedereen die dit kan gebruiken."
Alle winkels, stylisten en andere verkopers krijgen het volgende aangeboden:
- Planningsmodule aankomende 4 maanden GRATIS
- Widget om op je website te plaatsen, zo kunnen klanten online een afspraak maken via je website.
- Widget voor het maken van video-belafspraken met je klanten
- Online portal om zo goed mogelijk in contact te kunnen blijven met jullie klanten. 
In een speciale brief naar alle WoonTotaal gebruikers schrijft het bedrijf: "Wij willen je graag ondersteunen in deze rare tijden." 
Lees het complete artikel hier.

05. IKEA gaat mondkapjes produceren

Woonwarenhuis IKEA is dinsdag begonnen met de productie van beschermende uitrusting voor zorgpersoneel in ziekenhuizen, zoals schorten en mondkapjes. Dat meldt De Telegraaf. 

06. 'Kijk, dit vind ik nou leuke en goede reclame'
Kijk, dit vind ik nou leuke en goede reclame, meldt Bart de Vries op LinkedIn. Hij is commercieel directeur bij JCDecaux. Ene Jean-Claude Decaux introduceerde in 1964 de reclamedragende Abri. Met deze vorm van publiek-private samenwerking is het bedrijf inmiddels actief in meer dan 75 landen en wereldwijd marktleider in buitenreclame.

07. Wellington Bedden schenkt matrassen voor zorghotels
Producent Wellington Bedden uit Loenen doneert matrassen voor zorghotels. Dat meldt De Stentor. Gewoon een steentje bijdragen, in de wetenschap dat heel Nederland nu een veer laat. Nu er zorghotels worden ingericht voor coronapatiënten, stelt Wellington vijftig incontinentiematrassen en hoezen beschikbaar. Lees hier het complete artikel.

08. Matrassenproducent Salus kan vraag niet meer bijbenen
Het Mechelse bedrijf Salus dat sinds vorige week medische schorten voor een ziekenhuis en een woonzorgcentrum produceert, kan de vraag niet mee bijbenen. Omdat deze dramatisch toeneemt, zoeken de zaakvoerders vrijwilligers die in hun woonplaats Koningshooikt (Lier) mee helpen stikken. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Het dagblad schrijft: 'Bij Salus worden voorlopig geen bedden, matrassen, lattenbodems, boxsprings en raamdecoratie meer gemaakt. Alle medewerkers zijn technisch werkloos, op drie na. Die maken sinds vorige woensdag medische schorten. "Glen, Irina en Wim hebben er al een honderdtal gestikt. Nu ze de handelingen gewend zijn, zullen ze er wel wat meer kunnen maken, maar dan nog kunnen we niet aan de vraag voldoen", zeggen zaakvoerders Dirk Hoeben (58) en Candida Cagnoli (50). Lees hier het complete artikel.

09. CEO van Unilin/IVC: Economische catastrofe ligt op de loer
Volgens Bernard Thiers, de CEO van de hardevloerendivisie van het Amerikaanse miljardenbedrijf Mohawk (Unilin en IVC), wordt de Belgische economie 'gewurgd'. In een interview met De Tijd windt hij er geen doekjes om: de situatie voor zijn bedrijven is ernstig. De redactie tekent uit zijn mond het volgende op: "Overal hoor ik dat de lockdown tijdelijk is. Maar wat is 'tijdelijk'? Iedereen weet dat een vaccin niet voor meteen is. Dus is de vraag: wat gaan we over enkele weken doen? Kiezen we ervoor de bedrijven nog lang dicht te houden, dan is dat economische zelfmoord. Klanten zeggen me dat ze niet kunnen betalen omdat hun klanten niet betalen. Waarop ik misschien verplicht word mijn leveranciers betalingsuitstel te vragen. Eens die kettingreactie in gang is gezet, wordt het een catastrofe." Lees hier het hele interview met Thiers.

10. Recht op NOW? Maak een proefberekening
Door de Redmore Group is een tool ontwikkeld. Die helpt met het opstellen van de nu zo belangrijke berekening: komt de onderneming voor een NOW tegemoetkoming in aanmerking? Met de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud komt het Kabinet werkgevers tegemoet vanwege de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis. De hoofdlijnen van de regeling zijn inmiddels bekend en ook de (voorlopige) rekenregels. NOW heeft tot doel een substantiële  tegemoetkoming in de loonkosten. Bron: Koninklijke Hibin.

11. Corona-impact op de bouw: bij bijna twee derde valt werk stil

Bouwend Nederland heeft vorige week een enquête uitgezet onder leden. Bouwers verwachten voor verschillenden materialen haperende levering van een tekort. Hout en isolatiematerialen scoren in dat staatje het hoogst.
Uit de enquête blijkt verder dat bij bijna twee derde van de respondenten (62%) het werk (deels) is stilgevallen. Bijna 40% verwacht gebruik te moeten maken van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het rapport omvat verder onder andere uitgesplitste cijfers naar regio, naar soort opdrachtgever en cijfers over ziekteverzuim. Het volledige rapport kun je hier inzien. De cijfers over bouwmaterialen vind je op de laatste pagina van het rapport.
Bron: Koninklijke Hibin.

12. 'Je hebt 100% invloed op de manier hoe jij denkt en handelt'
"Ben je een slachtoffer of gedraag jij je als slachtoffer?", vraagt Robert Wohl van SalesUni zijn volgers op LinkedIn. "Uiteraard, er zijn in deze periode een hoop ondernemers die niks kunnen doen met hun business en geforceerd dicht moeten. Naast de geforceerde ondernemer zie ik echter ook een hele grote groep ondernemers die nog wel 'gewoon open' zijn. Voor deze groep hoeft er feitelijk niks voor hen te veranderen, op thuiswerken en online afspraken voeren, in plaats van persoonlijk, na. Ik vind het jammer om om mij heen te zien dat een hoop mensen zich, in deze periode, direct in de rol van slachtoffer kruipen en dat het ze opeens overkomt. Ja, we hebben geen invloed op deze situatie. Ja, het is moeilijker dan 2 maanden geleden. Maar nee, het hoeft niet te betekenen dat je geen business kunt doen en dat je jezelf hoeft op te sluiten. Onthoud dat je ook in deze periode een bijzondere kracht hebt, en dat is dat je 100% invloed hebt op de manier hoe jij denkt en handelt. Ook in deze situatie kan je gewoon business doen. Ja, je zult wellicht vaker dan normaal een nee krijgen in plaats van een ja. Blijf positief, zoek naar oplossingen, zoek een goede strategie, geef niet op en blijf focus houden op je doelen. Je zult zien dat mooie dingen dan zullen komen. You can do this", eindigt Robert. Bron: LinkedIn.

13. Bezoek op afspraak kan winkelier uitkomst bieden
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat roept consumenten op om, met behoud van ‘social distancing’, naar winkels te blijven komen om ondernemers te steunen. Ze refereert hierbij aan het feit dat o.a. non-foodwinkels 70 procent minder pintransacties verwerken dan normaal in deze periode. “Ons welzijn is voor een deel afhankelijk van onze welvaart. Onze welvaart is de economie. Dus neem de voorschriften van het RIVM in acht, maar je mag wel naar een winkel gaan, dus doe dat dan ook”, aldus Keijzer.
Ward van der Stee, sectoranalist Retail & Lesiure bij ABN AMRO binnen de afdeling Sector Advisory voegt daar het volgende aan toe: "Een mogelijke uitweg voor winkeliers is om in deze periode over te gaan op ‘bezoek op afspraak’. Hierdoor kan de winkelier zijn klant een persoonlijke ervaring bieden en hem de volledige aandacht geven. Op deze manier kunnen zowel de klant als de medewerkers op hun gemak en veilig hun bezigheden uitvoeren."
"Uit een eerder onderzoek van ABN AMRO blijkt dat de klant om twee redenen graag naar een fysieke winkel komt: om de ‘experience’ en de expertise. Door in deze rustige periode op afspraak te komen, kan de klant vakkundig geholpen worden met het vinden van de juiste spullen. Deze aanpak kan goed werken voor diverse soorten winkels, zoals voor (...) meubilair. Winkeliers die dit concept juist weten toe te passen kunnen hier tijdens de coronacrisis hun voordeel mee doen, en zelfs mogelijk daarna." Lees het complete artikel hier.

14. Corona-uitbraak raakt (ook) Brits ondernemers 
Het ondernemersvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk is als gevolg van de uitbraak van het coronavirus flink weggezakt. Ook consumenten zijn minder zeker over de financiële toekomst. Dat stellen de Britse bank Lloyds en marktonderzoeker GfK, die daar onderzoek naar deden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Volgens de krant verwacht driekwart van de 1200 bedrijven die meededen aan het onderzoek op een of andere manier geraakt te zullen worden door de pandemie. Lees het complete artikel hier.

15. Goelst maakt mobiele schermen voor noodziekenhuizen

Vanuit de vraag van (inter)nationale hulporganisaties heeft Goelst een mobiel afscheidingsscherm ontwikkeld. "Dit is dé oplossing voor het plaatsen van separatierail systemen in gebouwen die momenteel worden omgebouwd tot noodhospitaal. Het scherm is ontworpen met eigen materialen en is zo ontwikkeld dat het stevig staat. Het systeem is direct leverbaar en gemakkelijk te monteren. Goelst is blij dat ze op deze manier een extra bijdrage kan leveren aan de strijd tegen het wereldwijde coronavirus/COVID-19. Per scherm in Nederland doneren wij € 25,- aan het Rode Kruis. Het Rode Kruis komt op steeds meer plekken in actie tegen het coronavirus. Met deze donatie hopen we het Rode Kruis te ondersteunen in het prachtige werk dat zij verrichten", meldt het bedrijf op haar website.

16. Geert-Jan Smits van Flinders: 'Retailer, grijp deze kans'
Geert-Jan Smits, oprichter/ceo van Flinders heeft op eigen titel een artikel gepubliceerd bij Retail Trends. "De coronacrisis is een uitgelezen moment om kritisch te kijken naar het verdienmodel van je onderneming. Stel jezelf de vragen: bedien ik mijn klanten op de juiste manier, wat is de rol van mijn winkel en kan ik nieuwe verkoopkanalen inzetten? Hoe zorg ik voor mijn personeel en hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers naar boven? Deze tijd van crisis is interessant en dien je als ondernemer met beide handen aan te grijpen. Nu kun je het verschil maken", aldus Smits. Lees hier zijn verhaal.

17. Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april
Het kabinet heeft dinsdag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Lees hier het complete artikel.


Bekijk hier de corona-updates van dinsdag 31 maart


T I P S  of  T O P S?

Mail Leo Elenbaas (leo@wonen360.nl) of bel +31 (0)166 698233.