Voor toeleverancier in meubelindustrie begon coronacrisis al eerder

Eigenaar Jan Ploeg van Next International: "In onze markt vallen de omzetten nu bijna stil"

Voor Next International, toeleverancier voor de Nederlandse meubelindustrie, van mede-eigenaar Jan Ploeg was de crisis al eerder voelbaar. "We produceren onze klant specifieke producten en onderdelen in Azië waar we een uitgebreid netwerk aan toeleveranciers en producenten hebben. Bij ons bedrijf begon de crisis (dus) al een aantal maanden eerder toen in China de deuren op slot gingen", geeft hij aan.

Next International produceert al meer dan 20 jaar met succes in Azië. "We werken met twee personen in Nederland en bij onze partner in Maleisië hebben we nog zes medewerkers", legt Jan uit. "In Nederland doen we marketing, verkoop en begeleiding en samen met onze engineer in Maleisië de productontwikkeling en engineering. Onze partner in Maleisië zorgt voor orderbewaking, logistiek en kwaliteitscontrole."

Door veel te pionieren ("en fouten te maken die jij niet wilt maken") heeft Jan Ploeg (zie foto) een goed en uiterst betrouwbaar netwerk opgebouwd. Hij heeft zijn hart verloren aan dit prachtige werelddeel. "Ik heb er geweldige mensen ontmoet, dierbare vriendschappen opgebouwd en vooral ook heel veel mooie, lucratieve deals gemaakt. Eerst voor mijn werkgever Kembo en later vanuit mijn eigen bedrijf."

Juist vanwege al die negatieve verhalen richtte hij Next International op. Omdat hij wél toekomst ziet in Azië. En omdat hij andere bedrijven wil laten profiteren van zijn unieke netwerk, maar ook van zijn kennis en ervaring. Of het nu om standaardproducten of -componenten gaat. Of productontwikkeling op maat. In hout, aluminium, staal en kunststof.

In nauwe samenwerking met zijn vaste partner in Maleisië regelt Jan alles: van offertes, monsters, productie, kwaliteitscontrole, transport tot alle communicatie eromheen. Je hebt er geen omkijken naar. "We werken met een groot aantal toeleveranciers voor veel verschillende producten en materialen. De producten die we produceren variëren van aluminium pootjes en rvs-frames tot aan complete producten als knockdown verpakte tafeltjes en in hoogte verstelbare frames. Maar ook sleutelhangers, massief houten delen en kunststof onderdelen leveren we aan de meubelindustrie. Het merendeel van onze productie vindt plaats in China, daarnaast produceren we ook in Vietnam, Thailand en Maleisië."

Recht door zee
Als hobby-schipper is hij recht door zee. "Ik zeg altijd: van de 10 producten zijn er vaak twee niet veel goedkoper of zelfs duurder dan in Europa. Maar op de andere acht verdien je dat dubbel en dwars terug. Je hoeft me niet te bellen voor dat ene buitenkansje: het voordeel zit ‘m in het totale pakket."

Jan is van de langdurige relaties. Niet klakkeloos orders uitvoeren, maar meedenken en samen tot nieuwe, betere en goedkopere oplossingen komen. Dat doet hij al meer dan tien jaar tot grote tevredenheid van vooraanstaande merken in de interieurbranche, in Nederland en daarbuiten. 

"Wij kunnen in de meeste gevallen ook kleinere series produceren voor onze klanten zodat het niet nodig is om een tussenvoorraad in Nederland aan te houden. Voor de thuismeubelmarkt werken we o.a. voor Montis in Dongen waar we complete producten en onderdelen leveren. Ook voor de kantoormeubelmarkt leveren we o.a. aan Voortman Kantoormeubelen in Purmerend. Voor Hollands licht produceren we een aantal aluminium gegoten onderdelen voor een van hun producten. Onze klanten bevinden zich in voornamelijk in Nederland, Duitsland en België", legt hij uit.

Stopgezet
Nu, in deze coronacrisis zit het (ook) voor Jan flink tegen. Hij zit met zijn bedrijf in een bulderende storm. Nadat China op slot ging, betekent dat voor Next International geen leveringen meer, geen monsterzendingen en geen mogelijkheid meer om offertes of aanbiedingen te kunnen maken. "Toen China weer heel langzaam op gang kwam sloeg het virus hier ook toe. Het gevolg is dat lopende orders en bestellingen zijn stopgezet, nieuwe ontwikkelingen zijn uitgesteld en nieuwe aanvragen blijven uit. De omzet is bijna helemaal stilgevallen."

“Het Chinees nieuwjaar valt altijd in de periode wanneer de bedrijven in Europa weer volop opgestart zijn na de kerstperiode. Ieder jaar zorgen we er dan ook voor dat er geen gaten vallen in leveringen. Dit jaar was dat natuurlijk anders, aansluitend aan het Chinees nieuwjaar ging China op slot. Bedrijven sloten hun deuren, de productie viel stil en medewerkers zaten thuis. Dit heeft bij ons wel gevolgen gehad, leveringen liepen vast en konden niet weg, aanbiedingen en offertes kwamen stil te liggen. Dat leverde ons al een eerste dip in de omzet op."

Opgebouwde reserves
"Op het moment dat in China de productie weer heel langzaam op gang kwam werden we hier, in Europa, geconfronteerd met de gevolgen van het virus. Lopende orders en projecten worden stopgezet of uitgesteld en nieuwe aanvragen komen bijna niet meer binnen. De omzet is sinds februari meer dan gehalveerd en vanaf half maart staat het bijna op nul.
Toch verwachten we straks een inhaalslag te maken. Na de crisis zal er veel behoefte zijn aan voordelige productiecapaciteit en juist dan profiteren onze opdrachtgevers van ons betrouwbare netwerk in Azië.

Voor nu kunnen met de opgebouwde reserves nog wel even verder, en ik ben positief over de laatste berichten rondom de steun vanuit Den Haag. Ook in de, tot nu toe genomen, maatregelen door de regering kan ik mij prima vinden, onze gezondheid gaat tenslotte voor alles. Laten we uitgaan van 'eind goed, al goed'", blijft Jan ondanks de tegenslagen hoopvol gestemd.|

Meer informatie:

Cornelis Koningstraat 3a
6862 CK Oosterbeek
+31 (0)6 2709 4611
jan@next-int.nl
www.next-int.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven