Corona-updates in de woon- en interieurbranche:

'Houd geen uitverkoop!' | 30% opdrachten geannuleerd | 'Ondernemers denken nu zonder grenzen' | Sterke stijging virtuele bezichtigingen | Expo 2020 wordt met een jaar uitgesteld

Corona-updates in de woon- en interieurbranche:

Paul te Grotenhuis: "Opeens wordt er zonder grenzen gedacht"

De redactie van Wonen360 had brancheorganisatie INretail (lastige) vragen voorgelegd over de (nabije) toekomst van ondernemers in de woon- en interieurbranche, maar zoals vooraf eigenlijk wel was verwacht bleven antwoorden uit. Niet omdat perswoordvoerder Paul te Grotenhuis niet mee wil werken. Integendeel. Maar omdat het onmogelijk blijkt om antwoord te geven op vragen als 'Welke bedrijven gaan het vooral zwaar krijgen?' en 'Hoe kun je als bedrijf de coronacrisis overleven?'. "Niemand weet hoe de situatie morgen is", legt Paul de beweegredenen uit, "hoe lang het allemaal aanhoudt en of de strenge veiligheidsregels blijven zoals ze zijn, of soepeler of juist strenger worden. Het CPB heeft vorige week een aantal scenario’s geschetst en alle vier duiden ze op een aanstaande recessie.
Wat we tegelijk ook in deze situatie zien is een enorme creativiteit die loskomt bij ondernemers en een versnelling in digitale activiteiten om via die weg de consument en klantcontacten te onderhouden. Dat hoort ook bij zo’n situatie: dat er opeens zonder grenzen wordt gedacht. Dat zijn de positieve kanten van deze wrange situatie", aldus Paul te Grotenhuis.

Houd geen uitverkoop tot 1 juni
Veel webwinkels, distributiecentra en vervoerders hebben te maken met steeds grotere drukte. Nederlanders die thuis leven en werken bestellen steeds meer producten om thuis te kunnen (over)leven en te werken.
"Webwinkels en vervoerders vervullen een cruciale rol in het leefbaar houden van deze situatie. Dat willen we graag zo houden. Gezien de drukte in de hele keten, bij webwinkels, distributiecentra en vervoerders, achten wij het onverstandig om nu producten in de uitverkoop te zetten. We roepen (web)winkels en merkfabrikanten op om uitverkopen uit te stellen tot na 1 juni 2020. Zo kunnen we blijven garanderen dat mensen hun producten tegen een eerlijke prijs kunnen blijven ontvangen", zegt Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org.

Wat betekent het coronavirus voor mijn winkel?
Hier vind je het laatste nieuws over het coronavirus en wat het betekent voor jouw winkel.

Ruben van Megen: "Op 9 april exposeren we 20 minuten online!"
"Omdat Milaan zo ongenadig getroffen is door het coronavirus moeten we het in 2020 stellen zonder Salone del Mobile. Een wijs besluit van de autoriteiten, maar het gemis is er niet minder om", stelt (meubel)ontwerper Ruben van Megen op LinkedIN. "Wij, en duizenden andere ontwerpers werkten een jaar lang naar nieuwe productlanceringen, verfijning van producten en het warm houden van contacten zodat we hen weer kunnen treffen tijdens de heerlijke Milanese lente. En omdat we er helemaal klaar voor waren, willen wij tóch graag exposeren. Live exposeren is in deze bizarre tijden niet mogelijk dus doen we het online! Op donderdag 9 april 15.00 uur, exposeren we online! We laten onze nieuwe producten zien, geven we een inkijk in onze ontwerpfilosofie en leiden onze gasten rond in de werkplaats. De expositie duurt ongeveer 20 minuten. Deze online expositie is exclusief voor de Nederlandse pers. Wij willen hiermee de leegte, die ontstaan is door het wegvallen van exposities, een stukje opvullen. Daarnaast vinden we het leuk om een inkijk te geven en om je een leuke break te bieden in je werkdag. We zijn nu toch thuis dus we maken er het beste van! Als je wilt deelnemen, kun je dit kenbaar maken door een email te sturen naar jeske@rubenvanmegen.nl. Je krijgt dan de link toegestuurd", aldus Ruben.

Fabrikant van designmeubilair Gispen is volledig operationeel 

"Uw leveringen lopen geen gevaar en kunnen doorgang vinden zoals afgesproken. Omdat wij de meeste van onze producten zelf vervaardigen, hebben wij een goed zicht op de gehele supply chain. Momenteel is geen van onze faciliteiten door het COVID-19 virus getroffen en zijn wij volledig operationeel", zo meldt Gispen.

Onno Hoes van NVM: 'Woningmarkt gaat door ondanks crisis'
Voorzitter Onno Hoes vertelt aan Tros Radar of je nog veilig een huis kan bezichtigen in coronatijd, of je de financiering bij de bank nog rond krijgt en hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen.
"Er waren de afgelopen week 67% minder transacties en 26% minder bezichtigingen. Maar er zijn nog steeds mensen op zoek, omdat ze inmiddels hun huis verkocht hebben of in een duur huurhuis zitten. En een deel van de economie draait door, dus het werk en de dienstverlening van makelaars blijft gewoon doorgaan", vertelt Hoes.
Lees hier het complete artikel.

Janmaat Vloeren: '30% van de opdrachten is geannuleerd'

InterieurBouwOnline sprak verschillende retailers, waaronder Janmaat Vloeren uit Krimpen aan de Lek, die zo'n 30% van de opdrachten geannuleerd zag worden. "De één wil zijn vloer ondanks de crisis toch laten leggen, terwijl de ander dat nu niet durft. In ieder geval komen we niet als er iemand thuis is. Mensen leggen hun sleutel ergens neer, waarna wij ons werk kunnen doen", vertelt Majka Wilk, eigenaar van het bedrijf, aan de redactie.
Leonard Uitwieler, eigenaar van meubelmakerij Rotterdam heeft volgens  InterieurBouwOnline even gewacht met een aantal huisbezoeken. "Sommige afspraken konden wel even uitgesteld worden. Maar uiteindelijk willen mensen ook weer verder. Daarbij nemen wij natuurlijk onze hygiënische maatregelen. Maar we willen projecten wel weer voorzichtig oppakken", geeft hij aan. Lees hier het complete artikel.

Minister Economische Zaken bezoekt Karwei Berkel en Rodenrijs
Maandagochtend bezocht Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, Karwei Berkel en Rodenrijs. "Franchisenemer Donald de Vogel vertelde over de maatregelen die zijn getroffen, waardoor onze filialen op een verantwoorde manier open kunnen blijven. De minister bewonderde de manier waarop wij de maatregelen hebben geïmplementeerd: een mooi compliment voor ons team!" Gisteravond was er een verslag van het bezoek te zien bij Hart van Nederland (SBS6). Bron: LinkedIn

Virtuele bezichtigingen, een nieuw fenomeen?
Makelaar Leslie de Ruiter publiceerde een artikel over hoe je in deze tijd huizen bezichtigd. "Makelaars moeten inventief zijn. Potentiële kopers willen zoveel mogelijk informatie, niet alleen een uitgebreide verkoopomschrijving, professionele fotoreportage en plattegronden, maar óók videomateriaal.
Juist nu echte, fysieke bezichtigingen beperkter mogelijk zijn, worden de virtuele bezichtigingen steeds populairder. Ook wij doen dat met onze kantoren van zowel Christie's International Real Estate R365 en Hulstkamp Makelaars Groep.
En door het sterk internationale karakter van Christie's International Real Estate met 1.350 kantoren in 48 landen deden wij dit eerlijk gezegd voorheen ook al specifiek ten behoeve van internationale kopers. Maar nu doen we het dus ook voor Nederlandse kopers, omdat die tijdens deze coronaperiode minder gemakkelijk kunnen bezichtigen.
Het effect? Potentiële kopers krijgen op voorhand een nog betere indruk van de woning èn ze maken gelijk al even informeel kennis met de makelaar. De filmpjes met virtuele bezichtigingen fungeren dus niet alleen als informatieverschaffing over het huis zelf, maar zijn in feite ook promotie voor de makelaar en zijn kantoor.
Lees hier het complete artikel.

Retaildeskundige en hersteld coronapatiënt ziet kansen
'Hij werd zelf door het virus geveld, maar vertaalt dat naar positivisme. De Apeldoornse retaildeskundige Ad van Beek benadert de komende tijd een groot aantal winkeliers. Juist nu corona de Nederlandse winkelwereld op z’n kop heeft gezet, kunnen zij het verschil maken, is zijn boodschap, zo meldt dagblad De Stentor. Lees hier het (premium) artikel.

Lichtfabrikant schort productie op
De Italiaanse lichtfabrikant Disano Fosnova heeft besloten om zijn fabriek tijdelijk te sluiten. Dat meldt LED Magazine. Eerder deze maand meldde de producent dat de productie ondanks de maatregelen van de Italiaanse regering gewoon door zou gaan. De tijdelijke sluiting van de fabriek geldt tot minimaal 3 april, dit heeft de regering landelijk vastgelegd. Het bedrijf zegt al bezig te zijn met de voorbereidingen voor de heropening van de fabriek. Zo kan wanneer de fabriek heropent de productie weer vloeiend en gestaag van start. Lees hier het complete artikel.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Expo 2020 en stuurgroep onderzoeken uitstel

Op maandag 30 maart kwam de stuurgroep van Expo 2020 Dubai bijeen in reactie op wereldwijde ontwikkelingen met betrekking tot de uitbraak van coronavirus. Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft de stuurgroep de organisatoren van Expo 2020 geadviseerd om Expo 2020 met een jaar uit te stellen. De commissie heeft er gezamenlijk mee ingestemd om samen met het Bureau International des Expositions (BIE), het bestuursorgaan van de World Expo, de mogelijkheid van een jaar uitstel van de opening van Expo 2020 te onderzoeken. Lees hier het complete artikel.


Bekijk hier de corona-updates van maandag 30 maart

 

T I P S  of  T O P S?
Mail Leo Elenbaas (leo@wonen360.nl) of bel +31 (0)166 698233.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven