Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Toestand Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie is catastrofaal'

"Er is dringend nood aan een bazooka van sociale en financiële steunmaatregelen voor de bedrijven, anders dreigt een economische catastrofe ten gevolge van de coronacrisis!". Dat stelt Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie waarbij zo'n 1.800 ondernemingen zijn aangesloten.

Volgens Fedustria is de toestand in de Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie catastrofaal als gevolg van de coronacrisis. In heel veel bedrijven is de activiteit op een goede week tijd teruggevallen van een normaal peil naar weinig of niets.

Fa Quix, Directeur-generaal Fedustria: "Het moet de bedoeling van onze overheden zijn dat geen enkel bedrijf failliet gaat als gevolg van deze coronacrisis. Zoals ook de Franse president voor de bedrijven in Frankrijk heeft beslist. Daarom is het hoog tijd om de bazooka boven te halen. Met beperkte maatregelen, zoals spreiding van belastingen alléén, gaan we er niet komen. Twee grote assen van maatregelen zijn nodig: sociaal én financieel." 

Hoge nood aan financiële garantiestelling voor de bedrijven
Op financieel vlak is het absoluut noodzakelijk dat alle bedrijfskredieten staatsgarantie krijgen tot zolang dat nodig is om deze crisisperiode te overbruggen. Daarnaast zullen bijkomende overbruggingskredieten door de banken moeten worden toegestaan, ook gegarandeerd door de overheid. Tevens zullen soepele terugbetalingsfaciliteiten moeten worden toegekend. Om de liquiditeitspositie van de bedrijven maximaal op peil te houden is het daarenboven absoluut noodzakelijk dat voor een aantal belastingen en bijdragen de overheid uitstel en spreiding van betaling toelaat over een voldoende lange periode (bv. 24 maanden) en dit zonder boetes noch nalatigheidsintresten. Fedustria denkt bv. aan BTW, sociale bijdragen, bedrijfsvoorheffing,  vennootschapsbelasting, onroerende voorheffing enz.
Ook op het vlak van de kredietverzekering is het absoluut noodzakelijk dat de verzekeringsmaatschappijen hun kredietlijnen openhouden. Anders wordt de export nog eens extra gehinderd.

Pleidooi voor dringende sociale steunmaatregelen

Daarnaast pleit Fedustria o.a. voor volgende maatregelen op sociaal vlak:
1. automatische aanvaarding door de RVA van de overmacht als eden voor alle tijdelijke werkloosheid die het gevolg is van de coronacrisis, met de mogelijkheid om dagen van tijdelijke werkloosheid en te presteren dagen af te wisselen;
2. schrapping van de vereiste erkenning als onderneming in moeilijkheden voor tijdelijke werkloosheid economische redenen voor bedienden;
3. mogelijke toepassing van tijdelijke werkloosheid om economische redenen vanaf de dag van elektronische kennisgeving aan RVA;
4. neutralisering van de periode van deze coronaviruscrisis voor de RVA-controles op structurele tijdelijke werkloosheid om economische redenen;
5. het ten laste leggen van de ZIV-verzekering van het gewaarborgd loon bij arbeidsongeschiktheid door het coronavirus.

Snelle daadkracht van de overheid is NU nodig!
Fa Quix vat het als volgt samen: "Als de overheid nu niet snel, krachtdadig en gericht optreedt, dreigen we na de coronacrisis in een economische woestijn terecht te komen. De werknemers van de textiel-, hout- en meubelbedrijven zullen dan wel gezond zijn, maar werkloos. En van onze sociale zekerheid zal geen sprake meer zijn wanneer het economisch draagvlak daarvoor verdwenen zal zijn."

Publicatiedatum: