'LED-verlichtingstechnologie biedt volop ontwerp- en efficiëntiemogelijkheden'

Wat halverwege de jaren '90 begon als een kans voor energie-efficiëntie voor productie- en commerciële ruimtes, is niet dezelfde LED-verlichtingstechnologie die we vandaag hebben. Dezelfde energie-efficiëntie is echter van toepassing; LED-lampen gaan minimaal 10 tot 20 keer langer mee dan standaardlampen, gemiddeld 25.000 tot 50.000 uur. Dat is ongeveer 17 jaar regelmatig huishoudelijk gebruik. En de energie die nodig is om LED-verlichting te laten draaien, is volgens experts ook exponentieel lager dan die van een gemiddelde gloeilamp, waardoor de technologie zijn weg heeft gevonden van commerciële toepassingen naar horeca en woningen.

Hoewel LED-technologie al geruime tijd voorop loopt op het gebied van verlichting, hebben de nieuwste verbeteringen en innovaties voor een extra stap voorwaarts gezorgd in het creëren van duurzame en effectieve verlichtingsmogelijkheden voor de consument.

"LED-technologie heeft een seismische verschuiving veroorzaakt in de verlichtingssector", zegt Ashley Fothergill, Creative Director van de Hudson Valley Lighting Group. "De ontwikkeling van de technologie is waarschijnlijk al 15 jaar een belangrijk onderdeel van architecturale verlichting. De transitie zit in het dagelijkse gebruik, dat aanzienlijk is geweest. We hebben elk jaar een dubbelcijferige groei in LED gezien."

Die dubbelcijferige groei in LED-verlichting kan ook een grote impact hebben op energiebesparing. "Het is goed voor de planeet. We zouden de komende jaren ook meer dan een biljoen dollar aan energiebesparingen kunnen zien”, vervolgt hij.

Warmte en doel
Dus wat is er veranderd om deze technologie na meer dan tien jaar ineens een favoriet te maken van de detailhandel en consumenten? Kleur, bijvoorbeeld. Naarmate de LED-technologie vordert, hebben de verbeteringen aan de lichtkleur en de dimbaarheid een groot verschil gemaakt. “We herinneren ons allemaal dat LEDs voor het eerst hun stempel hebben gedrukt door de consument belangrijke energie- en kostenbesparingen aan te bieden. Technici begonnen vervolgens de kwaliteit van het licht aan te pakken door manieren te vinden om gloeilampen na te bootsen, wat leidde tot doorbraken in dimmen en een breed scala aan kleurtemperaturen”, zegt Shelley Wald, CEO en president van WAC Lighting. "De laatste verbeteringen die u dit jaar zult zien, hebben betrekking op de gezondheid en het welzijn van mensen. Fabrikanten van LED-chips investeren zwaar in technologie om spectrale stroomverdeling te leveren die zonlicht nabootst. Deze nieuwe benadering vervangt het gewone LED-spectrum door minder blauwe golflengten waarvan de samenstelling het dichtst in de buurt komt van door de zon geproduceerd licht. Ben je moe op het verkeerde moment van de dag? Mensgerichte verlichting helpt bij het reguleren van circadiaanse ritmes die slaapcycli, productiviteit, stemming en alertheid beïnvloeden.”

Bron: Furniturelightingdecor


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven