Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Intratuin

'Gebrek aan kennis en daadkracht remt verduurzaming Nederlandse tuinen'

Nederland telt vijf miljoen tuinen. Deze kunnen een belangrijke troef zijn in de queeste naar oplossingen voor een duurzamere samenleving. Een tuin zorgt immers voor de opname van CO2, biedt insecten en vogels een leefomgeving en draagt bij aan natuurlijke verkoeling – althans wanneer deze op de juiste manier wordt ingericht en onderhouden.

Uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Intratuin blijkt dat ruim acht op de tien Nederlandse tuineigenaren weet dat groen in de tuin belangrijk is. Desondanks is minder dan de helft van Nederlanders met een tuin bereid die daadwerkelijk te vergroenen. Op donderdag 23 april tekenen alle Intratuin-vestigingen de Groene Pledge waarin zij zich committeren aan de missie dat Nederlandse tuinen in 2030 voor minimaal 50% uit vegetatie bestaan. 

Nederlandse tuinen bestaan gemiddeld voor 44% uit tegels en slechts voor 36% uit begroeiing. Dit blijkt uit een recente omvangrijke data-analyse van Deloitte in samenwerking met de Climate Adaption Services waarbij het groenpercentage en het vergroeningspotentieel in kaart is gebracht. Uit het onderzoek in opdracht van Intratuin kwam naar voren dat voor twee derde van Nederlandse tuineigenaren een terras of zitje de voornaamste redenen zijn voor een gebrek aan groen in de tuin. Een derde schuift het af op ‘geen zin in onderhoud’. Dat terwijl een groene tuin oplossingen kan bieden voor serieuze, klimaatgerelateerde problemen zoals hittestress, hevige regenval en de afname van de biodiversiteit in Nederland. Planten zorgen immers voor CO2-opname, natuurlijke verkoeling en een goede afwatering en trekken insecten en vogels aan. "Als iedere Nederlander met een tuin wat extra groen zou aanleggen, zouden we in potentie ongeveer een Veluwe aan groen erbij kunnen creëren", zegt Peter Paul Kleinbussink, directeur Intratuin Nederland. “Het onderzoek toont echter dat er nog veel moet gebeuren voor dat dit zover is.” 

Duurzame transitie in tuin of op balkon
Waar Nederland het belang van een groene tuin lijkt te kennen (83%) en een bijdrage aan de biodiversiteit van ons land belangrijk vindt (80%), is minder dan de helft van de tuineigenaren de komende vijf jaar daadwerkelijk van plan actie te ondernemen om hun tuin te vergroenen. Het ontbreekt Nederland nog aan kennis. Dat je met een sedumdak bijna 23% van je stookkosten kunt besparen ten opzichte van normale isolatie is bij slechts een derde bekend. En dat vijf sedumdaken de potentie hebben om de jaarlijkse CO2-uitstoot van één auto op te nemen weet maar een tiende van Nederland. Minder dan de helft van de Nederlandse tuineigenaren weet dat steden door een gebrek aan groen maar liefst maar liefst 13 graden warmer kunnen worden. Hier wil Intratuin iets aan veranderen. De groenspecialist heeft als missie om Nederland te vergroenen en wil toewerken naar een minimale vegetatie van 50% in de tuinen van ons land. “Wij willen Nederland helpen inzien wat het belang is van een levende, groene tuin en concrete handvatten bieden om de voor- en achtertuin of het balkon of dakterras te verduurzamen en te vergroenen. Dat hoeft niet ingrijpend te zijn en kan vaak met minimaal onderhoud,” aldus Kleinbussink.

Meer informatie:
www.intratuin.nl

Publicatiedatum: