Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Architect maakt handgeknoopte tapijten met hulp van parametrische software

Architect Kourosh Asgar-Irani heeft een collectie handgeknoopte tapijten gemaakt met traditionele Perzische patronen die digitaal zijn aangepast aan de architectonische elementen van een kamer. De in Wenen gevestigde architect ontwikkelde de Rugture-collectie nadat hij een mogelijkheid had ontdekt om de parametrische computersoftware die hij in zijn praktijk gebruikte, toe te passen om op maat gemaakte patronen te maken.

De patronen zijn gebaseerd op traditionele nomadische ontwerpen uit Perzië, Anatolië, Armenië, Turkije en Zuid-Rusland. Deze complexe geometrische ontwerpen maken vaak gebruik van wiskundige principes en zijn een bekend motief van oosterse ambachten. Asgar-Irani gebruikt 3D-computersoftware om de patronen te manipuleren op grond van de indeling van de ruimte waarin ze zullen worden gebruikt.

Het invoeren van parameters met betrekking tot de positie van deuren, ramen en meubels zorgt ervoor dat het patroon verschuift en resulteert in een verandering in de dichtheid en de kleur. Licht van nabijgelegen ramen wordt vertegenwoordigd door het opnemen van meer witte ruimte, terwijl de manier waarop mensen de vloer kruisen tussen twee deuren zichtbaar is als een pad dat in het patroon is ingebouwd.

"De grootste uitdaging was om de computer patronen te laten genereren die je herinneren aan oude tapijten uit Centraal-Azië", aldus Asgar-Irani. "Ik had een duidelijk doel dat ik wilde bereiken, maar het duurde ongeveer anderhalf jaar experimenteren voordat ik echt controle kreeg over de patroonontwikkeling."

Asgar-Irani gelooft dat hij de eerste is die 3D-computersoftware en zijn architecturale achtergrond op deze manier gebruikt om adaptieve kleedontwerpen met parametrisch bepaalde patronen te produceren: "Andere tapijtontwerpers werken met 2D-programma's zoals Photoshop of Illustrator, maar ik werk in 3D."

"Deze manier van werken met parameters en generatieve ontwerpmethoden is volledig geïmplementeerd in de architectuur, maar nog niet in de tapijtindustrie. Ik wil hiermee een nieuwe trend beginnen."

Nadat de ontwerpen zijn bepaald en de kleuren op de computer zijn aangepast, worden de tapijten met de hand geknoopt volgens traditionele methoden in het Tabris-gebied van Iran.

De ontwerper legde uit dat zijn Iraanse afkomst en zijn gevoelens over de manier waarop het land tegenwoordig over de hele wereld wordt bekeken, hem ertoe brachten manieren te zoeken om lokale ambachtslieden te ondersteunen.

Tijdens een paneldiscussie op de recente Domotex-beurs voor vloerbedekking sprak hij over hoe de tapijtindustrie in Iran hulp nodig heeft om deze moeilijke periode te overleven. "De productie van Perzisch tapijt gaat duizenden jaren terug, maar we horen alleen maar de slechte dingen die de afgelopen 40 jaar zijn gebeurd," zei hij.

Meer informatie:
Rugture
www.rugture.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven