Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tom Dixon verkoolt meubelcollectie

De Britse ontwerper Tom Dixon brengt een serie meubels van kurk uit die zijn verkoold om het een rijke, diepbruine kleur te geven die doet denken aan palissanderhout. De Cork-collectie bevat o.a. een kruk en drie tafels, met mollige, ronde silhouetten die zijn ontworpen om het materiaal te laten schitteren. 

"Kurk is geluidabsorberend, vuurvast, waterbestendig en lichter dan water, waardoor het drijft, dus het is gemakkelijk te vervoeren. In termen van droommateriaal kan het niet veel beter worden", aldus de ontwerper. De grondstof komt van de buitenste schors van de kurkeik. Tegenwoordig wordt het grootste deel gebruikt voor de productie van flessenstoppen, die uit schorsbladen worden geponst. Voor de Cork-collectie werd het resterende, pre-consumer afvalmateriaal van dit proces gegranuleerd en samengeperst tot samengestelde blokken.

In dit stadium was het materiaal ook verkoold, "een beetje zoals popcorn", zodat het bruin wordt en uitzet. Dit betekent dat de laatste stukken minder vatbaar zijn voor vuil, terwijl ze ook aan een overdreven Scandinavische esthetiek ontkomen. Het materiaal werd gemengd met een kleine hoeveelheid (7%) polyurethaanhars om het te binden.

Dixon koopt het materiaal in via dezelfde Portugese fabrikant die ook kurk levert voor Serpentine Pavilion ontworpen door de Zuid-Afrikaanse architectuurstudio Counterspace. Tegenwoordig ervaart het materiaal een heropleving in design en architectuur vanwege het feit dat het ook recyclebaar is en, volgens Dixon, CO2-negatief omdat het kan worden geoogst zonder de boom waarop het groeit te beschadigen.

"Je hakt een boom niet om zoals je zou doen voor een houten tafel of stoel, dus je plant bomen met de lange termijn in gedachten en je oogst om de negen jaar." Om het transport tot een minimum te beperken, worden de stukken zelf ook in Portugal geproduceerd, waarbij de ronde tafels en krukken van massief kurk zijn gemaakt, terwijl de rechthoekige tafel en plank een kurkfineer hebben over een frame van multiplex en karton.

De zachte, afgeronde randen worden gecreƫerd door CNC-freesmachines, waarbij de afsnijdsels worden hergebruikt om nieuwe composietblokken te vormen.

Meer informatie:
Tom Dixon
www.tomdixon.net 

Publicatiedatum: