Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Coronavirus treft duizenden Nederlandse bedrijven

'Getroffen ondernemers met Chinese connecties hoeven nog niet te rekenen op staatssteun'

Zeker 1000 Nederlandse ondernemingen hebben direct last van de uitbraak van het coronavirus in China. Daarmee staat Nederland in de top-10 van landen wereldwijd, becijferen onderzoekers van bureau Altares Dun & Bradstreet. "Indirect is de schade nog veel groter." Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Worldwide Business Impact of the Coronavirus, waaruit RTLZ publiceert. 

Volgens de commerciële 24-uurs zender van RTL Nederland, dat gespecialiseerd is in financieel-economisch nieuws, zijn in de regio's waar het virus heerst, zo'n 49.000 niet-Chinese bedrijven gevestigd.

Uit het rapport blijkt dat 49 procent een hoofdkantoor heeft in Hongkong, 19 procent in de Verenigde Staten en van 12 procent in Japan. Het moederbedrijf van ongeveer 2 procent (1000 filialen) is Nederlands. "Deze Nederlandse organisaties voelen dus direct de impact op hun bedrijfsvoering", vertelt woordvoerder Adriaan Kom van onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet aan redactrice Claartje Vogel van RTLZ. Hij legt uit dat de gevolgen indirect op nog veel meer Nederlandse ondernemers betrekking hebben. "Zij zijn afhankelijk van leveranciers uit de Chinese regio, bijvoorbeeld voor onderdelen van hun producten."

Wat voor type bedrijven zijn dit? In de regio waar het coronavirus heerst, zitten vooral dienstverleners (29 procent), groothandels (21 procent) en productiebedrijven (15 procent), blijkt uit het rapport. Uit deze regio komen bijvoorbeeld meubels.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) overweegt nog niet om de getroffen bedrijven te helpen. De exacte schade voor Nederlandse bedrijven is namelijk moeilijk in te schatten, legt de minister uit. Logisch, vinden ook de onderzoekers van Dun & Bradstreet. Kom: "Compenseren is lastig als je niet weet hoe groot de schade wordt."

Lees hier het complete artikel.

Eind januari verscheen via Wonen360 het artikel Heeft het Coronavirus effect op groothandels die importeren uit China?


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven