De Zweedse ontwerper Kajsa Melchior heeft een collectie meubels en verlichting gecreëerd met organische silhouetten, in de vorm van geologische formaties met druk, water en lucht: Fictive Erosion. Het project werd tentoongesteld als onderdeel van de Stockholm Furniture & Light Fair en verbeeldt een toekomst waarin machinaal aangedreven productie verboden is omwille van het milieu.
In plaats van te vertrouwen op geautomatiseerde processen, wordt elke tafel, kruk en lamp individueel vervaardigd met de methode van zandgieten. "Ik gebruik zand om een mal te vormen en snijd de vorm van het stuk door het aan verschillende krachten bloot te stellen", aldus Melchior.
"Ik gebruik lucht- en waterpistolen evenals de druk van mijn eigen vingers om het zand te manipuleren totdat ik een vorm krijg die ik mooi vind. Dan giet ik er gips in en wanneer het droog is zie ik wat de vorm is. Omdat het een negatief is, weet ik nooit helemaal wat de uiteindelijke resultaten zullen zijn."
De monolithische lichten zijn gegoten in twee helften, terwijl voor de tafels en krukken elke poot afzonderlijk is gemaakt en wordt blootgesteld aan een ander element. In plaats van lijm te gebruiken, perst Melchior de afzonderlijke elementen vervolgens samen om één doorlopend stuk te maken.
Zandgieten wordt traditioneel gebruikt om metalen voorwerpen te maken, maar in dit geval drukt de unieke textuur zich af op het gips om een materiaal te creëren dat bijna op steen lijkt.
Het zand is goedkoop en, in tegenstelling tot een plastic mal, continu herbruikbaar om verschillende effecten te creëren. Dit geeft Melchior voldoende ruimte voor experimenten zonder overmatig afval te veroorzaken.
Elders op de Stockholm Furniture & Light Fair, die plaatsvond tussen 4 en 8 februari, presenteerden ontwerpers een buitenbank die dranghekken nabootst, een verzameling stoelen gemaakt van niet meer gebruikte tafels en een serie huishoudelijke voorwerpen gegoten in glas in plaats van plastic.
Ontwerpers uit Koeweit hebben eerder zand gebruikt om 46 stoelen in kitscherige Grieks-Romeinse stijlen te gieten.
Bron: Dezeen