Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen de Hollogne van Polidore:

"Zo'n grillige boom sleurt een heel verhaal mee en die ziel wil ik beklemtonen”

Polidore is een familiebedrijf dat al ruim 110 jaar bestaat. Het bedrijf is een uitvloeisel van de oorspronkelijke houtzagerij- houthandel die inmiddels niet meer bestaat. “Ik zet de traditie voort op een nieuwe manier”, vertelt huidige eigenaar Jeroen de Hollogne. “Polidore was de naam van mijn overgrootvader.”

Grillige vormen
Polidore maakt artistieke meubelen van grillig hout van grote, knoestige bomen, van eeuwenoude reuzen met een verhaal. “Hoe ik aan de bomen kom? De bomen geraken altijd op de een of andere manier tot mij. Deze bomen zijn geveld omdat ze ziek zijn of in de weg staan. Het zijn zelden bomen uit een bos, maar veelal solitaire bomen die grillige vormen aannemen. Deze zijn voor de klassieke meubelindustrie niet bruikbaar omdat ze zo onvoorspelbaar en grillig zijn. En daarom juist zo geschikt voor mijn werk. Ik heb jaren gewerkt met ‘eerste keus’ hout, maar dit vind ik oersaai. Het is natuurlijk geschikt voor veel toepassingen, maar ik ben meer op zoek naar het onvoorspelbare. Zo een grillige boom sleurt een heel verhaal mee en die ziel wil ik beklemtonen.”

Creatief proces
“Ik noem mijzelf tegenwoordig steeds vaker meubelkunstenaar. Deze benaming is op beurzen ontstaan doordat bezoekers bij het zien van mijn producten zeiden: “Je bent geen meubelmaker, maar een kunstenaar.” En dat klopt wel, het creatieve proces wat aan iedere creatie vooraf gaat is vergelijkbaar met een kunstwerk. Je begint uit het niets met een aantal elementen die al door de natuur gecreëerd zijn. Tegelijkertijd moet er voor mij wel functionaliteit in het ontwerp zitten.”

Herinneringen en verhalen
Momenteel werkt Jeroen aan een tafel van een 98-jarige boom. “Deze boom heeft een mooi leven gehad, ik wil de tafel graag een tweede leven van 100 jaar geven. Ik wil de ziel van die boom laten spreken in het meubel. Waarom ik voornamelijk tafels ontwerp? Een tafel is het meubel met de meeste verhalen. Grootse herinneringen en fantastische verhalen heb je niet rond een kast, maar deze komen vaak samen in een tafel. Daarom voel ik me zo ongelooflijk aangetrokken tot tafels, het is een boeiend meubel. Ik verbind de verhalen van de mensen met de verhalen van de natuur.”

Organische vormen
De meeste meubelontwerpen worden in opdracht gemaakt. Jeroen vindt het mooiste aan zijn werk om zijn verhaal te verbinden met het verhaal van de klant. “Sinds een tijdje werk ik met epoxy. Jaren geleden ben ik daarmee gaan experimenteren. Ik werk veel met organische vormen. Gaandeweg wilde ik voor de buitenvormen iets rechts, iets sobers. Zo ben ik bij expoxy terecht gekomen. Nu creëer ik daarmee het organische binnen in de tafel en een strakke buitenkant. Epoxy bestaat uit twee componenten die vloeibaar zijn, zodra ze worden samengevoegd hard het uit. Als het eenmaal in de tafel gegoten is dan kan ik er niks meer aan veranderen. Het ontwerp moet van te voren helemaal goed zijn. Daarna wordt de tafel al dan niet voorzien van een vernis laag. Niet iedereen wil de sporen van zijn leven in de tafel blijven zien.”

Liefde
Beurzen zijn belangrijk heeft Jeroen ervaren, omdat het een uniek en bijzonder product is wat ze maken. “Klanten ervaren het indrukwekkende van de ontwerpen pas wanneer ze ervoor staan. Het gevoel doet enorm veel, sommige mensen staan de tafel constant te strelen, zo ontstaat de liefde voor het product. Wonderlijk en mysterieus.”

Doel
“Wat mijn doel is? Ik wil de wereld vooral een stukje mooier maken. En dan het liefst met mijn eigen ontwerpen. Ik wil deze producten blijven maken met het accent op het artistieke.”

Meer informatie:
Polidore
Beringerheide 51
3550 Heusden-Zolder
info@polidore.be  
www.polidore.be