Nieuwbouw Huygens College is inspirerend landschap

Architect Marc de Rooij: "Ontwerp is één geheel, van schoolplein tot interieur en van meubilair tot huisstijl"

Voor de nieuwbouw van het Huygens College in Heerhugowaard is ruim de tijd genomen. Dat is er aan af te zien: volgens een goed doordacht plan is een licht en inspirerend gebouw verrezen dat door iedereen wordt omarmd. De vloeren zijn een markant onderdeel van het speelse ontwerp, dat zich manifesteert in kronkelende vormen die het Noord-Hollandse landschap weerspiegelen.

Het college heeft een vrolijk, open en uitnodigend karakter. Dat begint al op het grote schoolplein, waar eilandjes zijn gecreëerd voor leerlingen om in de pauze te relaxen. Bij binnenkomst is de ruimtelijke indeling een verademing: grote raampartijen in de aula zorgen voor veel licht en door het gebrek aan obstakels kun je alle kanten opkijken. De vlakke vinylvloeren strekken zich als een loper uit, slechts onderbroken door stijlvolle Y-vormige pilaren. Doordat de gangen niet volgens een strakke geometrie zijn aangelegd, maar schuin, rond en met haakse bochten, heeft het gebouw een fantasierijk karakter. De bollenvelden, duinen en dijken stonden hiervoor model. Zelfs in het plafond herken je de hoekige lijnen van de verkaveling, die de Noord-Hollandse polders hebben gevormd. Lockers en schuin aflopende kastjes zorgen voor rustpunten in dit landschap: dat zijn volgens de architect de ‘dijken’ waar leerlingen even kunnen aanlanden. De vinylvloer loopt over de lockers heen, waardoor de gebruiker wordt aangespoord om erop te gaan zitten, inderdaad, zoals op een dijkje.

Gesamtkunst
De bouw van het Huygens College is het resultaat van de uitstekende samenwerking tussen gemeente, schoolbestuur, aannemer Dijkstra Draisma en architectenbureau BRT. Adviesbureau ICS speelde een belangrijke rol bij de aanbesteding en de opstelling van het programma van eisen. Henk Klaassen: "We streefden naar een ruime, lichte school met een opgeruimd, fris karakter, waarin het persoonlijke contact tussen leerlingen en docenten bevorderd zou worden. Met BRT Architecten hebben we een moodboard ontwikkeld. Zo ontdekten we dat het landschap van onze provincie veel inspiratie biedt." 

Architect Marc de Rooij deelt dat enthousiasme. Volgens hem is het project een Gesamtkunstwerk: een ontwerp dat één geheel is, van het schoolplein tot het interieur en van het meubilair tot de huisstijl. Ook vloerenbedrijf Van der Laan leverde vakwerk, vindt rector Henk Klaassen. 


FOTO: Michael van Oosten.

Tussen rubber en vinyl
De vloeren in het Huygens College zijn van Sphera, een homogeen vinyl dat sterke eigenschappen verbindt met duurzaamheid. Sphera is 100% vrij van ftalaten, stoot nauwelijks CO2 uit en is geproduceerd met groene stroom. Door zijn weerbare, veilige en hygiënische oppervlak is de vloer bestand tegen intensief gebruik, gaat het lang mee en is het eenvoudig reinigbaar. 

Meer informatie:
Forbo Flooring
www.forbo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven