Deelindicator omzetontwikkeling van woondetaillisten enige verbetering

Woonbarometerstand eindigt negatief in november; woningmarkt is boosdoener

Eind november is de stand van de economische woonbranche barometer in het rood beland en gedaald met ruim zes punten, ten opzichte van de maand ervoor. Marktdata meldt als boosdoener de woningmarkt, doordat deze indicatie fors daalde in de afgelopen maand. 

De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren.


Bron: Marktdata

Weekomzetmutaties woondetaillisten: 
De deelindicator van de omzetontwikkeling van de woondetaillisten was de enige die verbeterde in november. Deze is namelijk uitgekomen op 10,0. 54% van de woondetaillisten realiseerden een verhoging van de omzet, tegen 44% die een daling genereerden. Dat is een verbetering ten opzichte van oktober. 

Consumentenvertrouwen
De stemming van de consument is amper veranderd, meldt het CBS. deze kwam in oktober uit op -1, tegenover november -2. Ook de bereidheid van het kopen en het oordeel over hun financiële situatie is onveranderd gebleven. Het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden is echter wel een stuk positiever. Het doen van aankopen is nu niet zo heel gunstig, vind de consument.

Producentenvertrouwen
Ook het producentenvertrouwen industrie is in november gedaald. Waar dat in oktober nog 3,6 was, ging het in november naar 2,8, aldus CBS. Marktdata: ''Producenten in de industrie oordeelden in november vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Ook over hun orderpositie waren ze wat minder positief. Het oordeel over de voorraden gereed product ten slotte verslechterde ook. Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief.''

Er zijn echter wel meer ondernemers die hun productie de komende drie maanden zien toenemen, dan ondernemers die een afname van productie verwachten. ''Daarentegen was het oordeel over de voorraden gereed product negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in november nog het meest optimistisch'', aldus Marktdata.

Woningmarkt
In oktober 2019 zijn 16,4% minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder in diezelfde periode. Ook ten opzichte van september 2019 is er in oktober flink wat minder huizen verkocht, namelijk 14,2%. De deelindicator van de woningmarkt staat momenteel op -16,4. ''Dat is een daling van bijna 28 punten ten opzichte van de voorgaande maand. In september steeg deze deelindicator nog met ruim 17 punten,'' besluit Marktdata.

De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers dat sterk bepalend is voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven