Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BNA-directeur Fred Schoorl: ''Het is hollen of stilstaan''

Lichte groei architectenbranche in 2018

De omzet van de architectenbranche bedroeg in 2018 naar schatting 1 miljard euro. Dit is een lichte groei van 2% ten opzichte van 2017. De totale werkgelegenheid in de branche groeide langzaam naar 12.000 banen. Door de groei van het aantal kleine bureaus daalde de gemiddelde omzet per bureau met 1,6% ten opzichte van 2017. Ook de behaalde marges daalden licht door de gestegen loonkosten. Dat blijkt uit de BNA Benchmark Jaarcijfers 2018.

Paradoxaal beeld
BNA-directeur Fred Schoorl: “We zien aan de ene kant een zeer grote vraag naar betaalbare woningen, nieuwbouw en vernieuwing en verduurzaming van bestaand vastgoed. Maar paradoxaal genoeg zien we ook sterk gestegen bouwkosten, een terugloop van het aantal bouwvergunningen en onduidelijkheid over uitval van lopende en toekomstige projecten. De doorloop van projecten verloopt hierdoor regelmatig niet soepel. Het is hollen of stilstaan. Dit maakt project- en personeelsplanning voor bureaus complexer. Dit in een tijd waarin juist de specifieke vaardigheden en verbeeldingskracht van architecten bij het creëren van meer leefbare, duurzame en sociale leefomgeving onmisbaar zijn.”

Omzetaandeel woningen gedaald
Bureaus haalden de meeste omzet uit het ontwerpen aan woningen. Dit omzetaandeel uit woningen liet echter een sterke daling zien, waarmee het op het laagste niveau sinds 2006 uitkwam. De omzet uit de categorie ‘overig’ en onderwijs lieten daarentegen een toename zien. De meeste omzet blijft afkomstig van particulieren en bedrijven. Na woningen en ‘overig’ komt de meest omzet van kantoren, onderwijs, gemengde projecten, landbouw en industrie, zorg, winkels, sport en recreatie en stedenbouw. Alleen bij de grote bureaus komt een substantieel deel van de omzet uit het buitenland.

Krappere marges
Het gemiddelde externe uurtarief is in 2018 verder gestegen. Bureaus maken daarbij het meest gebruik van een honorarium op basis van een vast bedrag, maar zijn relatief vaker gaan werken op basis van een uurtarief. De meeste omzet halen bureaus uit een betrokkenheid ‘van ontwerp tot en met bouwvergunning’. Deze betrokkenheid verschilt sterk per project- en bureauomvang. Ondanks de gestegen tarieven leidde de schaarste van goed personeel in 2018 tot stijgende loonkosten en daardoor tot iets krappere marges.

Over de BNA Benchmark
De BNA Benchmark Jaarcijfers 2018 geeft BNA-leden inzicht in de gemiddelde omzet, kostenstructuur, bedrijfseconomische prestaties, deelmarkten, opdrachtgevers, leveringsvoorwaarden en contracten per bureaugrootte in 2018. De Benchmark Jaarcijfers bieden de mogelijkheid de marktontwikkelingen te volgen en je als bureau te vergelijken met andere bureaus. Zij kunnen aanleiding zijn om je bureaustrategie aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Deelnemende bureaus krijgen de resultaten gratis.

Meer informatie:
BNA
bna@bna.nl 
www.bna.nl 

Publicatiedatum: