Mededirecteur Twan Schraven van creatieve fabrikant MONDiART:

“Binnen vijf jaar willen we álles zelf produceren"

“Schoonvader begon ooit met een schilderijtje achterop de fiets”, steekt Twan Schraven van wal. Als mededirecteur runt hij samen met zijn echtgenote Cole Brekoo productiebedrijf MONDiART, dat 33 jaar geleden door de vader van Cole is opgericht. Intussen is de Eindhovense vestiging uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met een showroom en productieruimte van elk 1500 m2. Ook het kantoor en aanverwante ruimten zijn zo groot. “Onze kracht is dat we op bestelling kunnen produceren wat de klant maar wilt.”

Cole Brekoo (midden) en Twan Schraven (rechts) met verkoper Michael van Doorn tijdens Meubelbeurs Brussel.

Een stijlvolle wanddecoratie? Een kleurrijk schilderij? Een niet-alledaags vloerkleed? Een opvallend kussen? MONDiART heeft het allemaal in huis. Beter gezegd: op bestelling van de retailer, interieurarchitect, hotelier etc. wordt het gemaakt. Want de creatieve fabrikant uit de lichtstad gaat niet voor standaard, vrijwel alles wordt in eigen huis geproduceerd. Een paar jaar geleden namen Cole en Twan de zaak definitief over. MONDiART is groot geworden met de verkoop van producten uit onder andere Azië en het maken van inlijstingen die in Nederland werden verkocht. Anno 2019 komt er nog maar héél weinig uit genoemd werelddeel. “Binnen nu en vijf jaar willen we álles zelf produceren”, geeft Twan aan. “We willen alles dichtbij huis houden om het milieu te ontzien. Nu al produceren we 70 tot 80% van de collectie zelf of met hulp van een partner in de regio. De finishing touch doen we sowieso altijd in Eindhoven. Een paar dingen kunnen we niet zelf produceren, zoals metalen objecten. Maar we zijn aan het kijken om dat tóch zelf of in ieder geval in de regio te gaan doen.”

Op de dag dat we Twan spreken, is hij net aan het balansen. Voor MONDiART een flink karwei, mede omdat materiaal (lees: vooral posters en affiches) bewaard wordt in honderden laatjes. Wat vandaag niet in is, kan dat namelijk wel over vijf jaar zijn. Alles moet geteld worden. Enfin, dat hoef je de gemiddelde winkelier niet te vertellen…“Hardlopers zijn aluminium art, inlijstingen en textielproducten”, gaat Twan verder. “Onder textiel vallen bijvoorbeeld ook kussens en Changeable Art Frames, gemaakt van petflessen. Als bedrijf wil je mee in de circulaire economie. We verpakken ook alle producten in kartonnen dozen. Hebben er zelfs een speciale machine voor aangeschaft.”

Blanco voorraad
MONDiART produceert pas na bestelling. “We hebben veel blanco voorraad. Maken alles wat de klant maar wilt hebben. Een oranje olifant? De volgende dag gaan we ermee aan de slag. We hebben wel de nodige handelsartikelen op voorraad.” Over digitale voorraad gesproken: de klant heeft keuze uit zo’n 45.000 afbeeldingen. “Er zit dus altijd iets bij.”Trots is Twan op de machine die AluArt schilderijen in 90 seconden van een krasvrije laklaag voorzien. Daardoor is de totale productietijd enorm verkort. Ook ophangsystemen die gelijktijdig een compleet schilderij stabiel houden zijn in eigen huis ontwikkeld.

De klanten van MONDiART zijn retailers, retailketens en de grotere meubelwinkels. “De tweede tak bestaat uit vakantieparken en hotels. Daarnaast werken we onder andere ook samen met BNS Crisp, dé beroepsvereniging voor de Nederlandse stylist in de interieur-, vastgoed- en groenstyling. Maar we leveren ook de zelfstandige ondernemer die geen onderdeel is van een grote keten. Elke branche gerelateerde wederverkoper is bij ons welkom."

Grootste uitdaging
"Wat voor ons bedrijf de grootste uitdaging is? Tsja, daar moet ik goed over nadenken. Dat is dan toch de logistiek. Daarover worden de meeste eisen gesteld. Klanten willen graag dat alles netjes en goed verpakt wordt geleverd op het moment dat zij het in de winkel of op het project willen hebben. We hebben drie eigen vrachtwagens waarmee we vijf dagen per week alle bestellingen uitleveren bij onze klanten”, legt Twan op een rustig plekje in de showroom uit terwijl klanten rondscharrelen en elders een interieurarchitect uit de regio op zijn laptop aan het werk is. “Altijd mooie dingen om je heen, altijd vrolijke mensen. Wat wil je nog meer?”, zegt Twan. “Het is de meest mooie werkplek die je kunt wensen. Vandaar dat we deze ruimte ook beschikbaar stellen aan derden die hier voor zichzelf kunnen werken en daarbij gebruik kunnen maken van internet en koffie.”

Veel lol
Het assortiment van MONDiART staat als een huis. Voortdurend worden nieuwe producten bedacht. Zo is men anderhalf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van vloerkleden, die per stuk gemaakt kunnen worden in alle vormen en maten en kleuren. Of het nu om een kleedje gaat van 1,5 bij 1,5 meter of om een complete hotellobby mee te vullen. “Samen met Cole en het designteam maken we nieuwe collecties. Daar beleven we veel lol aan.”Ook consumenten
MONDiART is een groothandel producent. "Wij ondersteunen onze klanten graag en gaan voor de lange termijn relaties.  Onze showroom is open voor onze klanten, maar ook voor consumenten. Wanneer zij een bezoekerskaart bij een van onze klanten ophalen mogen ze ons, uit naam van die klant, in Eindhoven komen bezoeken. Daarmee vergroten we de winkel en etalage van onze klanten en heeft elke klant de beschikking over het gehele MONDiART assortiment.
Voor ons is het zaak om zo creatief mogelijk te blijven produceren. Ik ga er vanuit dat we over tien jaar nog net zoveel plezier in ons werk hebben als nu. Dat is toch het meest belangrijke!”, besluit Twan.

Meer informatie:
MondiArt
Steenoven 32
5626 DK Eindhoven 
+31 (0)40 262 7440
sales@mondiart.com
www.mondiart.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven