"Fabrikanten van zitmeubilair in leder krijgen de laatste maanden de wind van voren. De vox populi - niet in het minst in de hand gewerkt door de straatprotesten – heeft de strijd aangebonden met de vleesindustrie en bij uitbreiding ook met aanverwante sectoren zoals de lederindustrie", vertelt Koen Maes van Stolz.
Deze sector zou aan de basis liggen van heel wat dierenleed en zou mee verantwoordelijkheid dragen voor de huidige milieuproblematiek. Dit verhaal verdient echter de nodige nuance en na een verhelderend gesprek met Koes Maes van de firma Stolz blijkt dat dit verhaal zelfs helemaal niet te kloppen. Even ter verduidelijking: de firma Stolz is als lederhandelaar toonaangevend leverancier bij het kruim van de Europese zitmeubelindustrie.
In het gesprek met Koen Maes kwamen de volgende argumenten naar boven:
Leder is per definitie een gerecycleerd bijproduct van de vleesindustrie
"Puur pragmatisch kan men stellen dat leder het oudste recyclagemateriaal is in onze samenleving. Reeds duizenden jaren geleden gebruikte de mens dierenhuiden om zich te beschermen tegen de koude, om instrumenten te vervaardigen zoals riemen, buidels etc. Ondanks de komst van tientallen alternatieven op basis van kunststof en andere materialen is leder tot op heden deze functie blijven behouden.
Nooit werd of wordt er een rund geslacht omwille van de huid. Jaarlijks zijn er 7,2 miljoen ton aan dierenhuiden die als bijproduct van de vleesindustrie ontstaan. Deze huiden worden ge-upcycled tot leder en leiden een tweede leven dat tientallen jaren kan duren. Een alternatief van deze recyclage zou verbranding of lozing zijn; zonder twijfel een minder propere oplossing."
Leder is een duurzaam product
"Een huid heeft als eerste functie een dier te beschermen tegen de buitenwereld (lees: klimaat, verwondingen) en is bijgevolg een stug, sterk en uiterst flexibel materiaal. Duizenden vezeltjes zijn als het ware in ontelbaar veel richtingen aan mekaar geknoopt. Bij het looien blijft deze structuur uiteraard behouden en daardoor behoudt leder zijn typische eigenschappen. Met andere woorden, een bank bekleed in een degelijk meubelleder staat garant voor een levensduur die vaak enkele decennia overspant. Gevolg is dat niet alleen de bekleding van het meubel lang meegaat maar ook het meubel (houten structuur, schuim, ophanging) gaat veel langer dienst doen. En zijn duurzame producten net niet datgene waar we naar op zoek zijn vandaag?"
Milieuwetgeving
"In Europa is er een strenge wetgeving rond lederproductie: oorsprong van de huiden, afvalwater, gebruik en aanwezigheid van chemische producten in het leder, sociale omstandigheden waarin het leder werd geproduceerd. Tal van deze parameters vinden hun concrete uitwerking in milieunormen. De meest rigide norm is de Duitse norm ‘Blauer Engel’."
Bij Stolz gaat men er prat op dat al hun producten aan deze norm voldoen. Uiteraard wordt deze certificering alleen maar toegekend aan artikelen die voldoen aan een streng eisenpakket dat gaat van de oorsprong van de huid (en dit kan gaan tot bij de boer zelf) tot en met het afgewerkt product.
Huiden waarvan de oorsprong niet gekend is (uiteraard vaak van niet-Europese oorsprong), leder dat schadelijke stoffen bevat en dat in dubieuze omstandigheden werd geproduceerd, gaan dit eco-label nooit krijgen. "Een consument kan op eenvoudige vraag al deze info van zijn handelaar krijgen en gaat zich bijgevolg een ecologisch verantwoord product kunnen aanschaffen", zegt Koen Maes tot besluit.
Meer informatie:
Stolz
[email protected]
www.stolz.be