Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa's grootste groene muur absorbeert jaarlijks acht ton vervuilde lucht

Sheppard Robson heeft het Citicape House in Londen onthuld, dat de "grootste levende muur in Europa" zal hebben om de lokale luchtkwaliteit te helpen verbeteren. Citicape House zal worden omhuld door een gevel van 400.000 planten waarvan wordt gehoopt dat deze "jaarlijks meer dan acht ton koolstof opvangen en zes ton zuurstof produceren".

Het gebouw zal worden geplaatst op de Culture Mile van de Britse hoofdstad, een druk gebied tussen Farringdon en Moorgate. Het is ontworpen door de Londense studio Sheppard Robson ter vervanging van een bestaand kantoorgebouw op de hoek van het Holborn Viaduct en om te laten zien hoe de gebouwde omgeving problemen zoals klimaatverandering en luchtvervuiling kan aanpakken.

"We wilden met nieuwe perspectieven komen over hoe om te gaan met sommige van de meest urgente milieuproblemen van Londen, waaronder luchtkwaliteit en lawaai en stofvervuiling," zei Dan Burr, partner van Sheppard Robson.

"In plaats van een geïsoleerd stukje groen, hadden we het gevoel dat een meeslepende en geïntegreerde aanpak de grootste impact zou hebben op de lokale omgevingscondities, de stad beter leefbaar zou maken en een duidelijk architecturaal statement zou zijn."

Het elf verdiepingen tellende Citicape House zal een vijfsterrenhotel bevatten naast een mix van kantoren, samenwerkings- en evenementenruimtes, een skybar, spa en restaurant op de begane grond.

De grootte en vorm wordt bepaald door een vooroorlogs gebouw dat eerder op de locatie stond.

In tegenstelling tot het oorspronkelijke gebouw wordt de begane grond echter aan de rand van de straat geplaatst om een ​​verbinding mogelijk te maken met een klein plein tegenover het gebouw.

Het is ontworpen door Sheppard Robson in een poging om 'greenwashing the building' te voorkomen, waarvoor een bestaand gebouw en een onvermijdelijk complexe structuur moeten worden gesloopt om het mogelijk te maken spoorlijnen eronder te maken. "We zijn ons er zeer van bewust om 'greenwash' te voorkomen", aldus Burr. "De gevelsamenstelling drukt de spant uit die erachter zit, dus de architectuur is integer."

"We dachten na over hoe ons ontwerp een positieve invloed kan hebben op de stad," ging hij verder. "Hoe maakt een gebouw op zo'n krappe locatie, ingesloten door een drukke verkeersader aan de ene kant en door hard glas en metselwerk aan alle andere kanten, de meest betekenisvolle groene impact?"

Citicape House krijgt een publiek toegankelijk dakterras op de elfde verdieping met vrij uitzicht over de stad. Dit zal worden ingepakt door de levende muur, en ook daktuinen bevatten. Buiten de Living Wall hoopt het gebouw zo duurzaam mogelijk te functioneren. Het zal ook regenwater opvangen om de groene muur te irrigeren en belasting op de bestaande infrastructuur te verminderen.

De Britse architectuurstudio Sheppard Robson werd opgericht door Richard Herbert Sheppard in 1938. Het heeft studio's in Londen, Manchester en Glasgow. Andere recente projecten omvatten een extensie voor een paardenziekenhuis in Edinburgh, het Nelson Mandela Children's Hospital in Johannesburg en laboratoria voor de universiteit van Bristol.

Bron: Dezeen

Publicatiedatum: