Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staatssecretaris onder indruk van maatregelen veiligheid op Hout- en Meubileringscollege

Staatssecretaris Tamara van Ark van Werkgelegenheid bracht gisteren (maandag 11 november) een bezoek aan het Hout- en Meubileringscollege. Dat stond in het teken van het belang van gezond en veilig werken tijdens de beroepsopleiding.

Van Ark en voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad van het HMC gingen in gesprek met studenten, docenten, slachtoffers van een bedrijfsongeval of beroepsziekte, en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De vraag die centraal stond deze middag was hoe kan gezond en veilig werken tijdens de beroepsopleiding een prominente plek in onderwijsprogramma’s krijgen.


Studenten in gesprek met de staatssecretaris en de voorzitter van de MBO raad. FOTO'S BART MAAT 

Studenten Joosje en Merlijn volgen allebei de opleiding werkvoorbereider houttechniek. Zij gaan aan de slag in de timmerindustrie. Zij mochten de staatssecretaris rondleiden. Joosje vertelt: ‘We laten zien hoe wij omgaan met veiligheid en wat we doen om de veiligheid te waarborgen.’

Veiligheid op het HMC
Bij het HMC wordt veel gewerkt met machines en (elektrische) gereedschappen. Hierbij is het heel belangrijk dat veiligheidsregels worden nageleefd. Het is daarom verplicht om veiligheidsschoenen te dragen in de machinale en in de praktijklokalen. Ook dienen de studenten gepaste (werk)kleding te dragen (bijvoorbeeld geen korte broeken en hemdjes). Wanneer de studenten aan de slag gaan met de machines dan mogen zij dit alleen onder toezicht van een docent of instructeur. Ook dragen ze gehoorbescherming. Als studenten klaar zijn met een machine, dan maken ze deze schoon. De vloer eromheen wordt ook schoon gemaakt en afval wordt weggegooid in de bestemde bakken. Daarnaast mogen studenten nooit een machine ingeschakeld achterlaten. Docent Sander herkent dat de voorschriften bij ons op school er goed in zitten bij studenten. ‘Maar dit is nog altijd niet zeker op werkplekken waar studenten naast de school terechtkomen. Hier op school hebben we er grip op, maar op stage ben ik het zicht kwijt. Ik zie vaak dat studenten gelijk aan de slag gaan met zagen, zonder dat ze uitleg krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn’, vertelt Sander.

Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om met elkaar het gesprek aan te gaan.

De staatssecretaris was onder de indruk van de veiligheidsmaatregelen bij het HMC. Als aandenken aan haar bezoek ontving zij een briket van geperst zaagsel dat via afzuiginstallaties wordt opgevangen.

Meer informatie:
Hout- en Meubileringscollege
www.hmcollege.nl

Publicatiedatum: