'Schoonheid van houtfineer in een krachtig spel van afwerkingen en volumes'

Vijf door Piero Lissoni speciaal voor ALPI ontworpen meubels zijn tentoongesteld tijdens de 'La Tavola degli Elementi', dat  georganiseerd werd door ALPI. 
 
De tentoonstelling was het resultaat van een nauwe samenwerking en creatief begrip tussen Vittorio Alpi en Piero Lissoni, de art director van het bedrijf. Het meubilair is geïnspireerd op het periodiek systeem van elementen dat is bedacht door Dmitri Mendeleev, wiens briljante ontdekking de wederkerige relatie was tussen alle chemische elementen. Het ontwerpproject toonde twee verschillende perspectieven, beide verwijzend naar een sterke aantrekkingskracht op wat een pijler van menselijke kennis is.Piero Lissoni's fascinatie voor het bestaan ​​van een nauwkeurig combinatiesysteem van primaire elementen achter alle vormen en materie stond aan de basis van een abstracte weergave van deze perfecte wiskundige taal, waarmee een mysterieuze superieure organisatie met precisie de schoonheid en complexiteit van de wereld bepaalt. "Voor mij was dit een uitnodiging om creativiteit samen te smelten met de verleiding van een extreme verhouding", zegt Lissoni. Het resultaat is een krachtig spel van afwerkingen, volumes en bijbehorende vaste stoffen en ruimtes, die allemaal de diversiteit bevatten die te vinden is in het periodieke systeem van Mendeleev.

Vittorio Alpi verbeeldt de door Lissoni ontworpen vormen als een figuratie van een driedimensionale explosie van het periodiek systeem, een uiting van dezelfde mysterieuze en raadselachtige uitstraling die wordt opgeroepen door de georganiseerde elementen. 'Ik bladerde door een encyclopedie, kwam een ​​periodiek systeem van elementen tegen en stopte even om de schoonheid van deze constructie te bekijken, bestaande uit vierkanten, kleuren, symbolen en cijfers. Namen zoals Tellurium, Krypton en Technetium riepen een kosmisch mysterie op. De tabel zelf bleef lange tijd ondoorgrondelijk, maar straalde een aantrekkelijke, moeilijk te beschrijven kracht uit", aldus Alpi.

De verzameling objecten bedacht door Lissoni zijn allemaal gefineerd met ALPI-hout, en heten Xeno, Palladio, Idrogeno, Cripto en Zirconio. Het zijn kleine stukjes architectuur met verschillende maten en vormen die lijken te zijn geordend volgens een samenstellingsformule van elementaire chemische modules. Met zijn ambacht als architect is Lissoni in staat om de prachtige absoluutheid van het periodiek systeem der elementen te verheffen en het kosmische sprookje te onthullen dat het in hem inspireert, meldt Archiproducts.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven