Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nu officieel opgenomen in de Guinness World Records

Bouw van grootste 3D-geprinte gebouw ter wereld afgerond

De bouw van het grootste 3D-geprinte gebouw dat ooit is gebouwd is nu afgerond. Het gebouw bevindt zich in de Verenigde Arabische Emiraten, in het Al Warsan-gebied van Dubai, en is opgenomen in de Guinness World Records als het eerste 3D-geprinte gebouw met twee verdiepingen en het grootste ter wereld op het gebied van volume.

Dawoud Al Hajri, algemeen directeur van de gemeente Dubai, zei tegen The National: “Dit project is een belangrijk keerpunt in de bouwsector. 3D-printtechnologieën in de bouw zullen de uitvoeringssnelheid verhogen en [resulteren in] de bouw van gebouwen in een recordtijd."

"Dit zal de bouwkosten verlagen en bijdragen aan de ontwikkeling van oplossingen voor demografische uitdagingen door het aantal werknemers in de bouw te verminderen."


(Image credit: Chris Whiteoak / The National)

Het gebouw - dat 9,5 meter lang is en een oppervlakte heeft van 640 vierkante meter - gebruikte de helft van het normale aantal werknemers, en produceerde ongeveer 60% minder afval dan traditionele bouwmethoden. Geschat wordt dat het ook de bouwkosten met ongeveer 60% zal verlagen.

Het werd ter plaatse gebouwd door een 3D-printer, zoals u kunt zien in de onderstaande video, en het voldoet uiteraard aan alle relevante bouwnormen. Zoals u ziet, werden in de architectuur verschillende rondingen en meer lastige vormen gebruikt om de mogelijkheden van de printer echt te testen.

Al Hajri merkte verder op: "De 3D-printstrategie van Dubai is erop gericht om er een wereldwijde hoofdstad van te maken voor deze technologie."

Emaar Properties - verantwoordelijk voor de Burj Khalifa, verreweg het hoogste gebouw ter wereld - plant inderdaad een reeks 3D-geprinte huizen in de ontwikkeling van de Arabian Ranches III in Dubai. Het idee is dat klanten hun eigen perfecte huis kunnen "ontwerpen, downloaden en afdrukken".

Elders hebben we innovatief gebruik van 3D-printen in de bouw gezien, waaronder een project om gemeenschappen van ecohuizen te bouwen, waarbij de huizen zelf zijn gemaakt van onder meer modder. Dit gaat allemaal over het maximaliseren van duurzaamheid en het minimaliseren van verspilling, en in de toekomst zouden we autonome ecosteden kunnen zien die op dergelijke wijze zijn gebouwd - of dat is tenminste de visie.

3D-printen heeft veel verschillende toepassingen, maar het lijkt steeds duidelijker te worden dat de toekomst voor deze technologie voor een groot deel uit de bouw zal bestaan, meldt TechRadar.

Publicatiedatum: