"Ik proef onvoldoende ‘sense of urgency’ in de branche. De waan van de dag laat nauwelijks ruimte voor visie, voor strategisch ondernemen. Maar het oude spreekwoord het dak te repareren als de zon schijnt, geldt nog steeds. Je mag tevreden zijn met hoe het nu gaat, genieten wat je allemaal klaarspeelt. Maar voorkom wel dat je zonder het te merken wordt opgevreten door ontwikkelingen in de branche."
Dat schrijft branchespecialist Bert-Jan van der Stelt (zie foto) van INretail in een column dat hij als titel Repareer het dak als het droog is heeft meegegeven. "Herken je dat gevoel? Zo’n gevoel dat een beetje knaagt, ondanks dat je geluk niet op kan omdat alles lekker loopt?
Mij bekruipt het en ik word er wat zenuwachtig van de laatste tijd."
Positieve flow
"Sinds augustus 2014 zitten we in een positieve flow, laat de omzet een stijgende lijn zien. Ook dit jaar ziet er tot nu toe goed uit. We verdienen het ook met elkaar, toch? Want klinkende cijfers hadden we keihard nodig na de crisisperiode. Maar sta je er wel eens bij stil dat deze periode van groei alweer ruim vijf jaar duurt? Da’s bijna net zolang als de hele crisisperiode die ervoor lag.
Waarom dat onbestemde gevoel? Dat kan ik duiden. In gesprekken met ondernemers hoor ik geregeld hoeveel moeite het hen kost producten die ze verkocht hebben netjes binnen een redelijke termijn geplaatst of gelegd te krijgen bij de klant. Vaak zitten agenda’s voor de komende maanden volledig dichtgetimmerd, is er nauwelijks nog een gaatje te vinden. ‘Luxeproblemen’ noemen we dat met een mooi woord."
Blijf scherp
"Precies daar jengelt mijn onbehagen. Want waar de waan van de dag regeert, verdwijnt scherpte, wordt minder goed opgelet en al helemaal niet over de toekomst nagedacht. Hoe zit het bijvoorbeeld met kosten? Omzet is leuk, maar groeit jouw rendement in gelijke tred? Hoe speel je dat klaar met personeel dat schaarser wordt, salarissen die stijgen, net als de tarieven voor inhuur? Bereken je dit soort kosten door of gaat dit ten koste van je marge?"
"Lukt het je te anticiperen op de trend dat de jongere generatie minder om bezit geeft maar liever gebruik centraal stelt? Heb je daarvoor met je traditionele businessmodel al een oplossing bedacht of word je ingehaald door jouw leverancier die nu al slimme leaseconcepten aanbiedt zonder jou daarin te betrekken? En hoe duurzaam ben je nu écht? Kunnen jouw producten de toets op het gebied van duurzaamheid doorstaan? Weet je waar het ze vandaan komen, hoe ze geproduceerd en vervoerd worden, welke materialen gebruikt zijn en wie de makers waren? En dan heb ik je nog niet eens gevraagd naar jouw plan voor mindere tijden, tijden die ongetwijfeld een keer gaan komen."
Bert-Jan van der Stelt dringt er in zijn opiniestuk op aan dat ondernemers over de toekomst van hun bedrijf nadenken. "Houd oren en ogen open, pak ons onderzoek over Retail Richting 2030 er nog eens bij."
Bron: www.inretail.nl