"Wij zijn een van de twee bedrijven in Nederland die het hele gietproces zelf in de hand hebben"

Flowing Art creëert ambachtelijke gietvloeren

Het in Hoogerheide gevestigde bedrijf Flowing Art creëert gietvloeren met diverse mogelijkheden. Van effen vloeren, met een scala aan kleuren en kleurcombinaties, tot exclusieve vloeren met bijzonder artwork. Het gieten van een vloer is een ambacht dat Flowing Art naar eigen zeggen tot in het kleinste detail beheerst.

Drijvende kracht achter het bedrijf is Jaap Blokhuis. "Hij heeft ruim dertig jaar ervaring in de vloerenbranche en deed kennis in de praktijk op", vertelt zijn vrouw Marjanne. "Hij begon als uitzendkracht bij een groot vloerenbedrijf, waar hij zich opwerkte tot projectleider. Tijdens zijn werk deed hij veel ervaring op met het leggen van vloeren op cruiseschepen. Jaap raakte hierdoor geïnspireerd en ging naar eigen inzicht materialen combineren. Als een echte uitvinder begon hij thuis aan de keukentafel met het ontwikkelen van producten. Hij is gaan experimenteren met allerlei producten zonder enige chemische opleiding. Dat is ook zijn kracht, denk ik. Een chemicus denkt misschien: dat stofje in combinatie met dat materiaal kan niet. Jaap mengt de materialen 'gewoon' in een potje en er komt iets moois uit", weet ze.Dit experimenteren ging zo goed, dat hij in 2000 voor zichzelf begon met het maken en leggen van gietvloeren. Vanaf 2007 ontwerpt Flowing Art ook bijzondere designs, die hun toepassing vinden in zowel gietvloeren, wandpanelen als meubels. Marjanne ondersteunt hem bij alle commerciële en administratieve zaken 

Eigen productie
Wat het bedrijf onderscheidt van andere vloerenbedrijven is dat het alles in eigen beheer heeft. Marjanne vervolgt: "Om aan onze hoge kwaliteitsstandaard te voldoen ontwikkelen en produceren we alle producten zelf, we hebben zelf primers, coatings en sealers uitgevonden. Die producten gebruiken we uiteraard zelf maar leveren we ook aan collega's."

Zelfontwikkelde toplaag
"De materialen waarmee Jaap voorheen werkte vond hij niet krasbestendig genoeg of niet goed bestand tegen vlekken. Daarom is hij zelf gaan experimenteren met plantaardige producten. In het lab test hij de producten door er bijvoorbeeld pure koffie op te gieten, dit een paar weken te laten staan, schoonmaken en dan kijken hoe het eruit komt. Daardoor kunnen we niet alleen topkwaliteit garanderen, maar ook een betere prijs bieden dan collega’s. Bijzonder trots zijn we op de zelfontwikkelde toplaag van polyurethaan, die garandeert dat de gietvloer nooit verkleurt en krasvast is."

Natuurlijke materialen
Flowing Art is een bedrijf dat rekening houdt met het milieu en maatschappelijk verantwoord onderneemt. Alle toegepaste materialen en gegoten producten zijn deels van natuurlijk oorsprong en zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Bovendien zijn de basisharsen gebaseerd op natuurlijke materialen. Zo gebruiken ze castorolie en andere plantaardige oliën in de basishars, en polyester giethars gebaseerd op suikerriet.Gietkunst
Zogezegd maken Jaap en zijn team naast gietvloeren ook wandpanelen en voorzien ze meubels en tafel- en barbladen van een glanzende toplaag. Persoonlijke bezittingen, zoals een tekening, tas, voetbalschoenen of bloemen, kunnen worden ingegoten. Op die manier ontstaan bijzondere kunstwerken, waar de eigenaar vaak speciale herinneringen aan heeft.

"We zijn erg trots op ons bedrijf en groeien nog steeds. Er zijn veel fabrieken en bedrijven in onze branche, maar wij zijn een van de twee bedrijven in Nederland die het hele gietproces zelf in de hand hebben. Van het appliqueren tot de ontwikkeling", besluit Marjanne.

Meer informatie:
Flowing Art
Ampèreweg 6
4631 SP Hoogerheide
info@flowingart.eu 
www.flowingart.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven