Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keightley maakt krukken van puree en gelei

Ontwerper Gavin Keightley gebruikte voedingsmiddelen zoals aardappelpuree en gelei om vormen te maken voor een nieuwe meubelcollectie, die is gegoten uit Jesmoniet en geverfd in fluorescerende tinten.

De meubelcollectie bestaat uit twee kasten en een reeks krukken en bevat componenten gemaakt van gips en Jesmoniet die in vormen zijn gegoten die zijn vervaardigd uit verschillende voedingsmiddelen.

Keightley, afgestudeerd aan de universiteit van Plymouth, zegt dat hij tijdens zijn studies graag onderzoek deed naar alternatieve toepassingen voor materialen en processen.
Dit resulteerde in een poging om een ​​nieuwe en duurzamere manier om materialen te vormen te ontwikkelen.

"Ik giet veel, wat betekent dat ik mallen nodig heb om in te gieten," legde hij uit. "Veel van de mallen op de markt zijn synthetisch, dus begon ik op zoek te gaan naar een natuurlijk alternatief."

Tijdens zijn studententijd resulteerde een mislukte nachtelijke poging om couscous te koken in een verharde massa die zijn vorm behield wanneer hij uit de kom werd verwijderd.

Keightley realiseerde zich dat couscous en andere voedingsmiddelen kunnen worden gebruikt als materiaal voor mallen met unieke eigenschappen die tot uitdrukking komen in de details van de resulterende oppervlakken.

"Ik kreeg de inspiratie om het etiket van voedsel weg te nemen van het materiaal en alle eigenschappen van voedsel te verkennen”, zei hij. "Dat opende een heel scala aan materialen die anders ondergewaardeerd en onderbenut zijn."

De favoriete ontdekking van de ontwerper was agar-jelly, die wordt geleverd als een poeder dat wordt gemengd met water en wordt verwarmd voordat het zijn gelatineuze vorm aanneemt.

Een reeks materialen, waaronder brood, couscous, gelei en aardappelpuree, werden gebruikt om de collectie te produceren, wat aantoont dat er verschillende soorten voedsel kunnen worden gebruikt om te gieten.
Zodra de stukken klaar zijn, composteert Keightley de op voedsel gebaseerde gietmaterialen. Hij suggereerde dat de volgende stap is om zijn eigen voedsel te verbouwen dat kan worden gebruikt om een ​​meer circulair productieproces te creëren.
Keightley experimenteerde ook met andere gietmaterialen voor verschillende elementen van het meubilair, waaronder pindakaas, noedels, rijst en aardappelpuree.
De stukken werden gepresenteerd op de recente Decorex-beurs in Londen, waar Keightley zei dat hij bezoekers aanmoedigde tot interactie met het meubilair.

"Het maakt deel uit van ons instinct als mensen om dingen aan te raken en te voelen om ze te begrijpen," zei hij. "Ik wilde stukken maken die een multi-zintuiglijke ervaring bieden. Wanneer mensen ontdekken dat het meubilair van voedsel is gemaakt, willen ze het ruiken om te zien of er restanten van het productieproces zijn."

Keightley ontwikkelde het Terraform-project als onderdeel van zijn master aan de Universiteit van Plymouth, die hij in 2018 voltooide. Het project wordt tentoongesteld op de Dutch Design Week, die nog tot en met 27 oktober in Eindhoven plaatsvindt.

Bron: Dezeen

Publicatiedatum: