"We kregen veel vragen van woningcorporaties naar een levensloopbestendige woning, die maximaal circulair is gebouwd. Met een laag energieverbruik, om de woonlasten voor huurders op een laagdrempelig niveau te houden. Greentogether en DAAD Architecten sloegen daarop de handen ineen en hebben een biobased levensloopbestendige en eigentijdse corporatiewoning ontworpen."
"We merken het overal om ons heen. Het is niet meer de vraag óf de bouwkolom een circulaire toekomst tegemoet gaat, maar wanneer. Gemeenten en provincies voeren overleg met organisaties als de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) om de economische en bestuurlijke kansen van de circulaire economie voor de omgeving te achterhalen."
Circulaire woningcorporaties
Ook woningcorporaties zijn aan de slag om te bekijken of circulaire woningcorporaties haalbaar zijn. Een mooi initiatief van de Flevolandse woningcorporaties vond deze zomer plaats. Een flink aantal corporaties zette zijn handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst tijdens een bijeenkomst van het Platform Circulair Flevoland.
Ook Drentse corporaties zijn actief met Drenthe woont circulair. Een van de bestuurders zegt: "Wij zien dat de noordelijke bouwindustrie jaarlijks goed is voor 1,8 miljoen ton aan nieuwe materialen. Dat slopen en downcyclen de standaard is. En waardevernietiging een bijkomend feit. Dat kan en moet anders! Dit begint bij het stellen van de vraag naar andere producten, prestaties en processen. En dat is wat wij met Drenthe Woont Circulair doen. We zijn ervan overtuigd dat circulair wonen de nieuwe standaard voor woningbouw wordt. Noem het ambitieus, maar wij gaan het gewoon doen."
Gezond wonen
Greentogether vindt dat gezond wonen en werken voor iedereen bereikbaar moet zijn. Vandaar het ontwerp van deze nul-op-de-meter corporatiewoning, die volledig is opgebouwd uit biobased (natuurlijke) materialen. Biobased bouwen gaat overigens nog een stapje verder dan circulair bouwen. De materialen kunnen hergebruikt worden én vergaan zonder dat milieubelasting ontstaat. De woning heeft verder een slimme plattegrond waar de slaapkamer, badkamer en wasmachine zich op de begane grond bevinden. Een woning om gezond oud in te worden. Over een heel jaar kan de woning zelf in energie voorzien. Een zogenoemde nul-op-de-meter-woning. De woning heeft een prettig leefklimaat door de opbouw uit hout en natuurlijke isolatie. Door de CO2-opslag in één houten woning kan een gemiddeld gezin tien jaar CO2-neutraal leven.
Eerste woningen gerealiseerd
"De eerste woningen van dit type verwachten wij in 2020 voor Woonservice in Drenthe te realiseren. Voor een andere partij zijn we bezig met het ontwikkelen van een remontabele variant. We hanteren een prefab bouwmethode, waardoor de woningen in circa veertien weken opgeleverd kunnen worden."
Meer informatie:
Greentogether
[email protected]
www.greentogether.nl