Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Architectuurguide neemt een bijzonder gebouw onder de loep

De mens en zijn leefomgeving staan centraal in organische ontwerpvisie

Bij architect Joop Bensdorp staat de mens en zijn leefomgeving centraal in elk ontwerp. De natuur vormde dan ook een belangrijke inspiratiebron bij het ontwerpen van houten huis dat hij op Buitenplaats Oosterwold (Almere) realiseerde.

Er zijn zoveel mogelijk natuurlijke en recyclebare materialen gebruikt. Het huis is vanuit een organische ontwerpvisie gerealiseerd en mag met recht toekomstgericht genoemd worden. Bensdorp: "Mijn interpretatie van ecologisch bouwen gaat ervan uit dat alle keuzes voor materialen en installaties niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de bewoners."Het huis in Oosterwold heeft een hoge isolatiewaarde, drielaags glas en is luchtdicht. Daardoor is de warmtevraag beperkt en kan aardgasvrij geleefd worden. Een warmtepomp en zonneboiler zorgen naast de houtkachel voor de verwarming en het warme tapwater. Op het dak zorgen 28 zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Regenwater wordt opgevangen in een ondergrondse put en wordt gebruikt voor het besproeien van de tuin.

Het huis is niet aangesloten op de riolering, rioolwater wordt op een natuurlijke manier gezuiverd door middel van een helofytenfilter waarna het wordt geloosd op het oppervlaktewater. Een warmtepomp verwarmt de ventilatielucht om het huis te verwarmen.Het casco is opgetrokken in houtskeletbouw, de wanden geïsoleerd met cellulose en houtwol isolatie. Gevels, dak overstekken en dakranden zijn afgewerkt met thermisch verduurzaamd vurenhouten delen. Aan de binnenzijde zijn de wanden afgewerkt met leempleisterwerk en leemfinish.

Meer informatie:
Architectuurguide
www.architectuurguide.nl

Publicatiedatum: