Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ter waarde van € 4,5 miljoen

Massief gouden toilet gestolen uit paleis

Een massief gouden toiletkunstwerk dat werd tentoongesteld op Blenheim Palace is gestolen, waardoor de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan werd gedwongen te ontkennen dat de diefstal een hoax in Banksy-stijl was.

Het kunstwerk, naar verluidt met een waarde tussen € 4,5 en € 5,5 miljoen, was onderdeel van een solo-tentoonstelling van Cattelan getiteld Victory is Not an Option, die donderdag opende en tot 27 oktober 2019 open zou blijven.

Bezoekers konden drie minuten reserveren om het volledig functionerende massief gouden toilet, getiteld 'America', te gebruiken.

Volgens Dominic Hare, CEO van Blenheim Palace, werd het kunstwerk gestolen in een "zeer snelle ramkraak" in het historische gebouw in Oxfordshire in de vroege uren van zaterdag 14 september.

Er wordt echter gespeculeerd ​​dat de diefstal een hoax was om het werk opzettelijk te vernietigen, vergelijkbaar met de streek die straatkunstenaar Banksy uithaalde, wiens Girl With Balloon-kunstwerk door een shredder ging op het moment dat het werd geveild.

De Italiaanse kunstenaar Cattelan heeft ontkend dat hij de overval heeft geënsceneerd en heeft aan verslaggevers laten weten dat hij 'zou willen' dat het een grap was.

"Toen ze me vanochtend wakker maakten met het nieuws, dacht ik eerst dat het een grap was: wie is er zo stom om een ​​toilet te stelen? Ik was even vergeten dat het van goud was gemaakt", schreef de kunstenaar in een e-mail naar The New York Times.

Het werk van puur goud is nog niet gevonden, en men vreest dat het zal worden omgesmolten. Een 66-jarige man werd gearresteerd in verband met de diefstal en is later op borgtocht vrijgelaten, volgens de BBC.

Cattelan maakte het gouden kunstwerk als een ironische reactie op buitensporige rijkdom en de 'Amerikaanse droom'. Het werk stond eerder in september 2016 in het Guggenheim-museum in New York, waar het door meer dan 100.000 mensen werd gebruikt. Vorig jaar haalde het de krantenkoppen nadat het door de hoofdconservator van het Guggenheim-museum aan de Amerikaanse president Donald Trump was aangeboden.

Toen het werk in het toilet van Blenheim Palace werd geïnstalleerd - de geboorteplaats van de Tweede Wereldoorlog leider Winston Churchill - resulteerde de inbraak in "aanzienlijke schade en overstromingen" in het statige pand, volgens inspecteur van de politie Jess Milne. 

Publicatiedatum: