Meubelfabriek De Linde richt zich met BY DE LINDE op de toekomst

Tom v/d Linden: "Voor derden produceren, daar is als fabrikant nog grote winst te boeken"

Traditionele Meubelfabriek De Linde slaat nieuwe wegen in. Tot voor kort werd er vooral geproduceerd voor winkeliers. Dat doet het Brabantse bedrijf nog steeds en blijft dat ook doen, maar directeur Tom van der Linden (34) merkt dat steeds meer derden een beroep doen op het ambachtelijke vakmanschap van zijn firma. "We worden meer en meer een toeleveringsbedrijf. Daar zijn we als productiebedrijf heel blij mee, want wie zegt hoeveel woonwinkels er nog over tien jaar over zijn? Dan heb ik het - met alle respect - vooral over de kleinere zaken. Voor ons als meubelfabriek is het zaak om ook andere paden te betreden", aldus Van der Linden.

Hans van der Linden, de vader van Tom van der Linden richtte ruim 30 jaar geleden de meubelfabriek op. In 2011 namen Tom en zijn compagnon Nicky van Schijndel het bedrijf over. Laatstgenoemde heeft de dagelijkse leiding in de fabriek, Tom is vooral achter de schermen actief, houdt zich onder andere bezig met de verkoop van producten en bezoekt in die hoedanigheid projectontwikkelaars, winkeliers enz.

Als groothandel die authentieke meubels produceert en aan de tussenhandel levert, startte De Linde begin dit jaar met de verkoop van een compleet nieuwe collectie meubelen: de LIKE color collection.

Deze collectie is ondergebracht in een nieuwe tak van het bedrijf; BY DE LINDE. Hiermee richt de meubelfabriek zich vooral op jongere generaties. "Dat beleid begint zijn vruchten af te werpen. We hebben inmiddels ook al contact met meubelontwerpers en -merken, projectinrichters en interieurbouwers. Voor hen gaan we meubels of halffabricaten produceren. We zien dat de toelevering onder BY DE LINDE zeker aanslaat; we hebben al een aantal mooie projecten mogen maken.”

De Linde probeert constant in te spelen op de veranderende wereld. Tot voor kort leverde de meubelfabriek vrijwel alleen meubels en andere houtproducten zoals ledikanten, kasten, tafels, stoelen etc. aan vaak kleinere winkels. "Zij vormen nog steeds onze grootste groep afnemers. We kunnen de omzet van deze winkeliers zeker niet missen. Maar we zien hun aantal wel elk jaar slinken, omdat ze met pensioen gaan en vaak geen opvolger in huis hebben. Om ons bestaansrecht te behouden, produceren we meer en meer voor andere partijen die met eigen labels werken. Voor ons natuurlijk prima."

Pakken alles aan
Tom van der Linden heeft vele petten op. Zijn belangrijkste taak is de fabriek aan de gang houden. "Ik ben dan ook niet bang om koude acquisitie te plegen. Dan kan het ook gebeuren dat iemand je toch al kent omdat we al een aantal keren via jullie nieuwsplatform naar buiten zijn getreden", vertelt hij met een glimlach.
"Het is een kwestie van geduld. Je moet als verkopende partij niet te snel opgeven, maar ook niet die irritante verkoper worden. Uiteindelijk leveren al die inspanningen hun resultaten op. Op dit moment heb ik met verschillende ontwerpers, meubelmerken, projectinrichters en interieurbouwers goede contacten opgebouwd. De ene keer gaat het om de levering van een houten blad van 60 x 60, de andere keer om een order van 1,5 ton. We pakken alles aan, kunnen ook veel", geeft Tom aan.

Bij zowel Meubelfabriek De Linde als BY DE LINDE staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Niets wordt er zo maar weggegooid. Wat aan houtafval hergebruikt kan worden, wordt bewaard voor andere doeleinden. "De uitdaging ligt nog wel in het feit hoe we een en ander kunnen vermarkten naar potentiële klanten. Ook bij winkeliers leeft dit verhaal. Niettemin gaan onze eiken meubels sowieso minimaal dertig jaar mee. Dat is een stuk duurzamer dan veel andere meubels die op de markt worden gebracht", weet hij.

Hoe het ook zij, hij hoopt de komende maanden de ingezette transitie van zijn meubelfabriek verder door te kunnen zetten. Hij heeft er dan ook goede hoop op dat steeds meer partijen bij BY DE LINDE als toeleverancier zullen aankloppen voor het maken van prachtige houten meubelen, waarbij alle houten producten mogelijk zijn. Niet voor niets is de Brabantse meubelfabriek nog de enige fabrikant in Nederland die houten stoelen én meubelen produceert, mede dankzij het vakmanschap van het personeel dat lokaal geworven wordt.

Meer informatie:
Meubelfabriek De Linde
Jochem De Wildstraat 3
5408 RT Volkel
Tel: 0413 27 30 20
www.bydelinde.nl
info@bydelinde.nl

Tom van der Linden
Mob: 06 46 331 999
tom@meubelfabriekdelinde.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven