Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Door designer Jan-Paul Meulendijks

Nieuwe collectie gecreëerd van bamboo

Jan-Paul Meulendijks (1972) vormde van 1998 tot 2010 zijn eigen onafhankelijke ontwerpstudio na zijn afstuderen aan de academie voor productontwerp. Hij is ontwerper van meubels en andere interieurproducten voor diverse internationale klanten, commerciële en particuliere commissies. De ontwerpen worden gemaakt van concept tot productieklare technische tekeningen en in sommige gevallen eindproducten. 

Zijn werk wordt wereldwijd gepubliceerd en tentoongesteld. Sommige ontwerpen worden toegekend, andere maken deel uit van een museumcollectie. Jan-Paul ontwerpt, ontwikkelt, produceert en distribueert ook zijn eigen designlabel 'J A NP A U L '. 

Wat is er bijzonder aan bamboe?
Jan-Paul verteld: ''Bamboe is een erg mooi, sterk , flexibel, hernieuwbaar materiaal.  Een esthetisch en milieuvriendelijk alternatief voor andere houtsoorten. Bamboe groeit zonder hulp van meststoffen en is na drie jaar groeien volwassen genoeg om gekapt te worden. De bamboebomen worden verwerkt tot de meest duurzame en milieuvriendelijke houtsoort op aarde. De stengels worden geperst  tot fineer-platen, deze worden weer verlijmd tot multiplexplaten.''

Hoe gebruik je bamboe in je werk?
In mijn ontwerpen maak ik gebruik van de unieke eigenschappen en esthetische kwaliteiten van dit materiaal. Bamboe is erg goed machineel en handmatig te bewerken en voelt aan als eikenhout qua gewicht.


De Lock salon-tafel.

Salon-tafel “Lock” is opgebouwd uit lagen bamboefineer. De vorm wordt bepaald door de natuurlijke buiging van bamboe: er komt geen vormmal aan te pas. Eenmaal verlijmd ontstaat een dynamische sterke vorm waarbij de onderdelen elkaar vastklemmen.

Door twee verschillende kleuren te gebruiken: naturel en karamel, worden de curves van het ontwerp extra benadrukt.

Sculpturale consoletafel; “GRIP” is opgebouwd uit dikke lagen karamel bamboe-multiplex.  Door de uniek opbouw van de bamboeplaat bestaat het oppervlak uit duizenden vierkantjes in verschillende tinten karamel.

In tegenstelling tot normaal multiplex is hierdoor is niet meer te zien dat het ontwerp is opgebouwd uit lagen, maar lijkt het een massief geheel.

“Grip” is een sculptuur dat eventueel als gebruiksvoorwerp kan dienen.

Het oppervlak wordt eerst glad geschuurd en daarna met een natuurlijke olie behandeld: hierdoor wordt de mooie kleur en structuur van het bamboe extra sterk zichtbaar.

Meer informatie:
Jan-Paul Meulendijks
j.p.meulendijks@n-u.nl 
www.janpaul.design