Designlabel breidt collectie sfeerverlichting uit

Naarmate de herfst dichterbij komt en de dagen wat donkerder worden, is het weer tijd om het binnen gezellig te maken met sfeerlicht. Dit najaar breidt Iittala, Scandinavisch design uit Finland, zijn collectie sfeerverlichting uit met een nieuwe lamp: Virva, ontworpen door Matti Klenell. Met het gebosseleerd glazen oppervlak verspreidt Virva een mooi zacht licht wanneer de lamp aan staat. Maar ook uitgeschakeld ziet het opvallende reliëfpatroon er prachtig uit wanneer er licht van een andere bron op schijnt. 

In het noorden varieert de hoeveelheid licht spectaculair afhankelijk van het seizoen - van de middernachtzon in de zomer tot winterdagen waarop de zon nauwelijks boven de horizon komt. De donkere helft van het jaar is als een uitnodiging om binnen te blijven en tot rust te komen. We maken het ons comfortabel en steken een kaars of zacht licht aan om een harmonieuze sfeer te creëren. Met zijn thuisbasis in het noorden heeft Iittala een uitgebreide collectie sfeerverlichting. Deze herfst breidt de collectie verder uit met de nieuwe lamp Virva, ontworpen door Matti Klenell.

Interactie tussen glas en licht
Virva is een mondgeblazen, glazen tafellamp op een metalen frame met vier poten. De lamp heeft een opvallende, rechthoekige vorm met afgeronde hoeken. Het fijne glas is gebosseleerd en het oppervlak vertoont een abstract reliëfpatroon. Virva is verkrijgbaar in twee rustgevende glaskleuren: donkergrijs en linnen. De relatie tussen het materiaal, het glas en het licht resulteert in een fascinerende lamp. Wanneer de lamp aan staat, schijnt het zachte licht van binnenuit, uitgeschakeld reflecteert het licht dat er van buitenaf op valt.

Naam uit de Scandinavische folklore
De naam 'Virva' komt van het Finse woord 'virvatuli' (dwaallicht in het Nederlands). Volgens de folklore zijn dwaallichten brandjes of andere lichtbronnen die voorkomen in rustige, afgelegen gebieden zoals moerassen en meren. 

Iittala's glaserfgoed als inspiratiebron
Tijdens het ontwerpen van Virva bestudeerde Matti Klenell Iittala's glaserfgoed. Vooral de patronen en inkepingen die Iittala's glaswerk al decennia lang versieren, vielen hem op. Hij vond inspiratie in gebosseleerde ontwerpen die het licht op het oppervlak van de lamp mooi zouden reflecteren en verspreiden. 

Het reliëfpatroon van de lamp is gemaakt met een gegraveerde mal waarin het voorwerp met de mond wordt geblazen. Bij het maken van de mal werden de lijnen één voor één getekend, wat een levendig effect oplevert in de uiteindelijke structuur. Aan de ene kant van de lamp vormen de lijnen een V-vormig patroon als een blad, terwijl de andere kant bedekt is met horizontale lijnen. De luchtige, lichte vorm van de lamp wordt versterkt door de gepoedercoate aluminium voet met vier poten. De lamp is verkrijgbaar in de twee rustige en natuurlijke schakeringen donkergrijs en linnen. 

Iittala - Progressive Nordic Living
Iittala (sinds 1881) is een pionier op het gebied van Scandinavisch design en wil het dagelijks leven verrijken. Volgens Iittala gaat design om mensen. Het is een manier om vooruit te kijken. Hierbij wordt gezocht naar balans door te focussen op de essentiële dingen van het leven. Iittala heeft in Nederland drie eigen winkels (Amsterdam, Den Haag en Rotterdam), shop-in-shops in de Bijenkorf en Hudson's Bay, een uitgebreid dealernetwerk en is online onder andere verkrijgbaar via de eigen webshop. Iittala valt onder de Fiskars Group.

Meer informatie:
Littala
www.iittala.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven