Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Warenhuizen kunnen niet op tegen merken die eigen winkel hebben

"Falen Hudson's Bay is definitieve einde van traditionele warenhuis in Nederland"

"Het falen van Hudson’s Bay betekent het definitieve einde van het traditionele warenhuis in Nederland. Ontstaan in een tijd van talloze kleine binnenstadwinkeltjes, was ‘gemak onder een dak’ lange tijd het unieke voordeel van het warenhuis. Consumenten namen de wat hogere prijzen en de bescheiden diepte in het assortiment graag op de koop toe. Die tijd komt niet meer terug."

Die conclusie trekken Petran van Heel (Bouw en Vastgoed), Henk Hofstede (Retail) en Sonny Duijn (Econoom) namens ABN AMRO. Volgens de drie kunnen warenhuizen niet goed op tegen merken die een eigen winkel hebben. 

Warenhuisketen Hudson’s Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland. Voor de 1424 medewerkers van de vijftien warenhuizen en het hoofdkantoor bereidt het bedrijf een collectief ontslag voor. Dat blijkt uit documenten in het bezit van Het Financieele Dagblad. Hudson’s Bay heeft het nieuws bevestigd noch ontkend.

"De kans dat een nieuwe warenhuisformule zich aanbiedt voor de huidige vijftien locaties achten wij nihil", aldus de bankiers. "De lege gebouwen zijn groot en moeilijk bruikbaar voor één winkelformule. Ook het uitbaten van meerdere winkels in voormalige warenhuizen is moeilijk gebleken. De Nederlandse consument houdt niet zo van winkelen op verdiepingen en in kelders. Met het overaanbod aan winkelruimte op A-locaties zullen bestaande winkelketens niet snel naar een voormalige Hudson’s Bay-vestiging willen verhuizen. Tegelijkertijd zullen zij alles in het werk stellen om via winkeliersverenigingen buitenlandse nieuwkomers uit de binnensteden te weren."

Hudson’s Bay is niet failliet. Het waarschijnlijke scenario is dat de panden een periode van betaalde leegstand en onderverhuur van delen tegemoet gaan. De vastgoedeigenaren hebben enkele jaren geleden veel in de panden geïnvesteerd en hebben in ruil daarvoor langlopende huurcontracten gesloten. Het Canadese moederbedrijf heeft daarvoor huurgaranties moeten afgeven. Wellicht gaat Hudson’s Bay toch proberen om onder een aantal contracten uit te komen.

"Van locatie tot locatie moeten eigenaar en huurder bekijken wat de beste oplossing is om uit de impasse van betaalde leegstand te komen. Sommige warenhuizen worden mogelijk als een ‘spekkoek’ met nieuwe functies ingericht. Denk daarbij aan een supermarkt op de begane grond, retail op de begane grond en de eerste verdieping en op de hogere verdiepingen functies als fitness, spelcentra (poolhal, gokken) en kantoren. Met tot slot de mogelijkheid om op de hoogste verdieping (senioren- of studenten-)woningen te maken. Inspiratie kan worden gevonden in De Markies in Den Haag (voorheen Marks & Spencer) en Cool63 (voorheen Saturn) in Rotterdam", geven de drie ABN AMRO'ers aan.

Lees het complete artikel hier.

Publicatiedatum: