Continu zoeken naar alternatieve materialen en productiemethoden

Interieurbedrijf uit Westzaan lanceert stoelenserie van geüpcyclede PET-flessen

Als de eerste stap naar het creëren van een duurzame toekomst, lanceert Zuiver tijdens Maison & Objet de Thirsty stoelenserie, een reeks eetkamerstoelen gemaakt van 60-100 geüpcyclede PET-flessen. "Bij Zuiver zijn we ons bewust van de impact van onze bedrijfsvoering op zowel de planeet als de mensen die er op wonen. Als front-runner op het gebied van meubeldesign zien wij het als onze verantwoordelijkheid om onszelf continu uit te dagen om te zoeken naar alternatieve materialen en productiemethoden", vertelt een woordvoerder van Zuiver. 

De Thirsty stoelenserie, ontworpen in samenwerking met het in Amsterdam gevestigde APE Studio, is een initiatief dat verhindert dat er nog meer single-use plastic op de vuilnisbelt terecht komt. De stoelen worden geproduceerd in China; hetzelfde land waar de PET-flessen worden ingezameld.
"China is een land met een enorm plasticafval probleem, het staat in de top-3 van landen die het meeste plastic afval produceren. De naam van het ontwerp verwijst naar de hoeveelheid flessen die nodig zijn voor de productie van elke stoel", vervolgt de woordvoerder.Het frame is gemaakt van gepoedercoat staal en beide materialen zijn 100% recyclebaar en hernieuwbaar. De Thirsty-stoelenserie is verkrijgbaar in twee uitvoeringen - met en zonder armleuningen en in vier verschillende kleuren (blended blauw, soft roze, asgrijs en grafietgrijs).
  
Zuiver vervolgt: "In 2018 verkocht Zuiver wereldwijd meer dan 350.000 producten. Met elk product dat wij ontwerpen en verkopen maken wij op dit moment gebruik van natuurlijke grondstoffen. Wij zien het als onze verantwoordelijk om onze ecologische en sociale footprint te minimaliseren. Bij Zuiver geloven we dat we de grootste positieve impact kunnen bereiken als we alternatieve materialen gebruiken voor onze producten. Materialen die minder impact hebben op de uitputting van grondstoffen van onze planeet en die volledig hernieuwbaar zijn. Als we ontwerpen, ontwerpen we voor de toekomst, niet alleen wat betreft hoe onze producten eruit zien, maar ook in de bredere impact die ze hebben. We moeten de beslissingen die we nemen op het gebied van grondstoffen heroverwegen. Als moeder van drie kinderen, wil ik dat mijn kinderen en toekomstige kleinkinderen in dezelfde wereld opgroeien als ik. Ons designteam onderzoekt momenteel verschillende mogelijkheden om andere materialen toe te voegen aan de collectie om footprint verder te verkleinen", vertelt Caroline van Velze, creatief directeur van Zuiver.

"Ons designteam onderzoekt momenteel verschillende mogelijkheden om andere materialen toe te voegen aan de collectie om footprint verder te verkleinen. De hieronder aangegeven materiaalstudies hebben al geleid tot één nieuw Zuiver product: de Thirsty-stoelenserie, terwijl andere studies zich nog in de verkennende fase bevinden:
- Bioplastic van olifantsgras: dit gras is gemakkelijk te kweken en groeit extreem snel. Per hectare neemt het vier keer zoveel CO² op als bomen (wat neerkomt op ongeveer 30 ton CO²/hectare/jaar). Het plastic is biologisch afbreekbaar en kan worden gecomposteerd via een industriële compostinstallatie. Samen met APE Studio ontwerpen we een reeks eetkamerstoelen, gemaakt van bioplastic van olifantsgras. Het prototype wordt gepresenteerd tijdens Maison & Objet;
- Bioplastic van zeewier: Studio Klarenbeek & Dros heeft biopolymeren ontwikkeld uit algen. Algen (of zeewier) zijn fundamenteel voor onze evolutie; ze zijn zeer efficiënt in het omzetten en absorberen van CO² en produceren meer dan 70% van de zuurstof die we inademen. Ons ontwerpteam heeft nauw samengewerkt met Studio Klarenbeek & Dros bij het verkennen van de mogelijkheden om lokaal gekweekte zeewier uit de Noordzee te gebruiken om een bioplastic te maken. Het zeewier wordt verwerkt tot biopolymeren om zo materiaal van biologische oorsprong te produceren dat volledig composteerbaar is in huis. Dit onderzoek wordt gepresenteerd tijdens Maison & Objet", besluit Caroline.

Zuiver is te vinden op Maison & Objet in hal 6, stand F112/G111.

Meer informatie:
Zuiver 
Schoot 2 
1551 NB Westzaan 
info@zuiver.com
www.zuiver.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven