'De detaillering is uitzonderlijk'

Voormalig woonhuis architect wordt museum

De voormalige Utrechtse woning van architect Sybold van Ravesteyn  wordt binnenkort een museum. Dat meldt Architectuur.nl.

Sybold van Ravesteyn (1889-1983) heeft een heel eigen plaats in de geschiedenis van de Nederlandse architectuur. Hij werd opgeleid als civiel ingenieur en trad in 1912 in dienst van de spoorwegen. Met een reeks seinhuizen vestigde hij zijn naam als architect van het Nieuwe Bouwen. Hij ontwierp de treinstations van Rotterdam en Utrecht, de speelse gebouwen van dierentuin Blijdorp in Rotterdam, en het interieur van het koninklijk jacht Piet Heyn.

In 1932 ontwierp Sybold van Ravesteyn een eigen woonhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Dit pand toont een overgang in zijn werk naar een meer vrije opvatting over vormgeving, met sierlijke en golvende lijnen, die een sterk contrast vormt met de andere architecten van het Nieuwe Bouwen. Bijzonder in het interieur van het huis in Utrecht is de grote woonkamer. Deze is te beschouwen als een samenvoeging van een werkkamer, zitkamer en eetkamer waartussen de grenzen alleen door middel van een belijning in vloer en plafond zijn aangegeven. De detaillering is uitzonderlijk, van de aluminiumplinten tot de door Van Ravesteyn ontworpen ingebouwde meubelen.

Lees het volledige artikel hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven