Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Om een marmereffect te creëren

Keramische lampen geglazuurd met koffiedik

De in Shanghaise gevestigde ontwerper Zhekai Zhang heeft een methode ontwikkeld, waarbij porselein wordt geglazuurd met koffiedik. Het resultaat is een textuur in het porselein dat aan marmer doet denken. Zhang heeft zijn techniek toegepast bij een lampencollectie onder de naam Coffire.

De methode van Zhang is geïnspireerd door traditionele Chinese ovenmethodes. Het Coffire-project ontstond vanuit de opdracht voor de promotie van een Chinees koffiemerk. Zhang besloot daarop onderzoek te doen naar Chinese keramische baktechnieken. Toen hij erachter kwam hoeveel koffiedik per jaar wordt gegenereerd, ging hij nadenken over hoe de koffieresten op een alternatieve manier konden worden gebruikt.

Zhang maakte gebruik van een gasoven, waarmee zijn lampen in grote volumes konden worden geproduceerd. Volgens hem is koffiedik als natuurlijke kleurstof veiliger in het gebruik dan de giftige metalen die normaal bij het kleuren van keramiek worden gebruikt. De lampen worden gebakken bij een temperatuur van 700 tot 1000 graden Celsius, wat voor keramiek een relatief lage temperatuur is. Tijdens het bakken komt vanuit het koffiedik suiker en biodiesel vrij, die oxideren en zo een marmerachtige rode kleur achterlaten. Doordat elke textuur door het bakproces anders wordt gevormd, heeft elke lamp zijn eigen unieke patroon. De willekeur in de patronen ontstaat door verschillende variabele factoren, zoals temperatuur, vochtigheid en de dichtheid van het koffiedik.

“Er worden per jaar minstens 400 miljard koppen koffie gedronken. Daarmee wordt voor minstens 8 miljoen ton aan koffiedik geproduceerd”, aldus Zhang. “Koffiedik wordt meestal weggegooid in stortplaatsen of verbrand met ander afval. Niet alleen kost deze manier van koffiedik verwijderen veel energie, maar is het ook nog eens schadelijk voor het milieu. Dankzij deze kleurmethode heeft de Coffire-lamp een roze marmerachtige textuur. Dit is een effect dat je met geen enkele andere soort glazuur kunt bereiken”, licht Zhang toe.

Meer informatie:
Zhekai Zhang
www.zhekaizhangdesign.com 

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven