'Transitie van gas naar elektriciteit overduidelijk gaande in de keuken'

Forse stijging verkoop elektrische kookplaten

In de keuken is de omslag naar elektrisch koken duidelijk zichtbaar. "Ruim 70 procent van de verkochte inbouwkookplaten is elektrisch. Sinds 2016 is het aantal verkochte inbouwgaskookplaten ingehaald door het aantal verkochte elektrische inbouwkookplaten; hieronder vallen inductiekookplaten, halogeenkookplaten, keramische kookplaten en overige kookplaten met elektriciteit als warmtebron", meldt Gasmonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar warmte-apparaten als kookplaten, cv-ketels en warmtepompen. 

Genoemd verschil nam in 2017 verder toe en in 2018 was 73 procent van de verkochte inbouwkookplaten elektrisch. In 2018 werden ruim 210.000 elektrische inbouwkookplaten verkocht, tegenover circa 78.000 inbouwkookplaten op gas. "De forse stijging in verkopen van elektrische inbouwkookplaten is niet enkel toe te schrijven aan nieuwbouw in 2018; het grootste deel wordt namelijk geïnstalleerd in de bestaande bouw. De transitie van gas naar elektriciteit in de bestaande bouw is dus overduidelijk in de keuken al gaande."

Omdat aardgas gaat verdwijnen in de gebouwde omgeving, heeft koken op elektriciteit de toekomst, meldt het rapport. Daarom kijkt deze Gasmonitor ook naar de veranderingen in de keuken. "De verkoop van keramische, inductie- en elektrische inbouwkookplaten, die alle werken op stroom in plaats van op aardgas, is vergeleken met de verkoop van inbouwgaskookplaten. Van alle soorten elektrische inbouwkookplaten is een inductiekookplaat het minst belastend voor het milieu, want die gebruikt gemiddeld ruim 30 procent minder energie dan een elektrische kookplaat van gietijzer. Koken op inductieplaten is ook veiliger omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en snel afkoelt na gebruik. Een aandachtspunt is dat de pannen een bodem moeten hebben die geschikt is voor koken op inductie. Bij het gebruik van grijze stroom zorgt koken op inductie voor ongeveer evenveel CO2-uitstoot als koken op aardgas. Maar bij het gebruik van stroom uit duurzame bronnen is koken op elektriciteit CO2-vrij."

Verkoop inbouwkookplaten in absolute aantallen en het marktaandeel in procenten.

Bron: Gasmonitor 2019


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven