Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
MIRA Interieur & Meubelontwerp timmert aan de weg:

"Plankstaal biedt perspectief voor veel mensen"

MIRA Interieur & Meubelontwerp, kortweg Mira, is een bureau voor interieurarchitectuur en meubelontwerp. De projecten van MIRA Interieur & Meubelontwerp variëren van het uittekenen, adviseren, inkopen en indelen van interieurs en inrichting.

Naast gepassioneerd interieurontwerpen geeft zij met haar meubelmerk Plankstaal invulling aan haar andere passie: meubeldesign en de ontwikkeling daarvan. Plankstaal staat voor een minimalistisch design en een strakke constructie van planken en staal. Gemaakt samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het project biedt perspectieven voor een grote groep mensen die niet eenvoudig in het reguliere arbeidsproces instroomt.



Leermethode
Mira Nasruddin, eigenaar van Plankstaal heeft een leermethode ontwikkeld die mensen niet alleen de basisstappen van het hout en metaal bewerken leert, maar ze ook stimuleert meer uit zichzelf te halen. “Van mensen in een beschutte werkplaats wordt verwacht dat ze binnen een jaar doorstromen naar betaald werk. Maar de vaardigheden die ze opdoen, zijn vaak repeterend, omdat het draait om productie. Met Plankstaal pak ik het anders aan”, verteld Mira.

De ontwerpster die afgestudeerd is aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht vindt het daarbij belangrijk dat de makers alle vaardigheden opdoen die ze nodig hebben om door te kunnen stromen naar een timmer- of metaalbedrijf.

Lokale producten
Het hout dat gebruikt wordt voor de producten is afkomstig van de lokale bomen uit Utrecht en Amsterdam. Op de achterkant van het hout staat vermeld hoe oud de boom is geworden en waar hij gekapt is. “Het is dus mogelijk een boom te kopen met hout uit je eigen straat.”



Werkplaatsen
De producten van Plankstaal worden in verschillende werkplaatsen gemaakt. Zo wordt het hout, het staal en de bekleding in aparte werkplaatsen geproduceerd. Momenteel wordt er samengewerkt met werkplaatsen uit Amsterdam en Utrecht. Echter is dit nog maar een begin, volgens Mira.

Nominaties
Het innovatieve concept van Mira is een groot succes. Zo werd het eerste resultaat uit de collectie ‘De Wissel’ in 2017 genomineerd voor het ARC17 Meubel Award. Dit award richt zich op de werkomgeving en de veranderingen in gebruik die hierin plaatsvinden. Het genomineerde product van Plankstaal was een minimalistische salontafel, gegoten in een simpele, maar strakke constructie van planken en staal.



Hier bleef het niet bij. Een jaar later werd Plankstaal genomineerd voor de ASNBANK Wereldprijs. Plankstaal heeft in een korte tijd veel impact weten te maken in de sector en is niet van plan om hier mee te stoppen. 

Meer informatie:
MIRA Interieur & Meubelontwerp
www.miranasruddin.com

Plankstaal
www.plankstaal.com 

Publicatiedatum: