Inbreuk gepleegd op auteursrecht, handelsnaam en merkenrecht

Luxury Beds moet 'concurrent' uit Zwolle forse schadevergoeding betalen

Luxury Bedding Company (LBC) uit Zwolle heeft Luxury Beds Rotterdam B.V. en Luxury Beds B.V. (handelend onder de naam Luxury Beds) voor de rechter gedaagd. LBC, dat via retailers bedden, boxsprings en matrassen onder het merk Luxury Beds verkoopt en ook nog winkels in Amsterdam en Rotterdam heeft, beticht het bedrijf Luxury Beds onder andere van het inbreuk plegen op het auteursrecht, de handelsnaam en het merkenrecht.

Het Rotterdamse bedrijf zou onder andere foto's en slogans van LBC hebben gebruikt. Verder maakte het gebruik van vrijwel identieke handelsnamen, dezelfde productnamen, dezelfde aankleding en displays. "Door dit handelen liftte Luxury Beds op onrechtmatige wijze mee op de reputatie die cliënten hebben opgebouwd en wekken zij op verwarring wekkende wijze de suggestie dat zij een door Luxury Bedding Company verbonden ondernemingen te zijn. Cliënten lijden hierdoor schade in de vorm van reputatieafbreuk en gederfde inkomsten", liet de advocaat van LBC weten.

Op de gevel
Luxury Beds heeft foto’s van LBC gebruikt en die op haar website en één in het groot op gevel geplaatst. De rechtbank acht een en ander bewezen en heeft Luxury Beds bevolen om iedere inbreuk op het auteursrecht van Luxury Bedding Company op catalogusfoto’s te staken en gestaakt te houden. Het bedrijf moet ruim € 2500 aan schadevergoeding overmaken aan LBC.

Slogans
Luxury Beds heeft daarnaast ook nog slogans van LBC gebruikt. Het gaat hierbij om spreuken als WE MAKE THE WORLD'S BEST BEDS, 'T BEST BEWAARDE SLAAPKAMERGEHEIM en TAILOR MADE COMFORT AND LUXURY. De rechter heeft Luxury Beds bevolen om die niet meer te gebruiken en veroordeelt het beddenbedrijf "om aan Luxury Bedding Company te betalen het totaalbedrag van de door deze als gevolg van het gebruik van de handelsnamen, domeinnaam en wijze van presentatie door Luxury Beds behaalde winst, een en ander op te maken bij staat en te vereffenen volgens de wet." 

Hoe hoog het schadebedrag wordt, moet nader bepaald worden. Luxury Beds moet namelijk binnen drie maanden aan de advocaat van LBC een schriftelijke en volledige opgave, voorzien van een door een accountant opgesteld rapport van feitelijke bevindingen naar aanleiding van een vergelijking van de opgave door Luxury Beds met de administratie van Luxury Beds, afleveren. "Met aanhechting van kopie van alle ter staving van deze opgave relevante bescheiden, ten aanzien van het totale bedrag van de door Luxury Beds behaalde omzet, bruto- en nettowinst per product, inclusief de grondslagen en exacte wijze waarop de winst is berekend", heeft de rechter beslist.

Proceskosten
Daarnaast is Luxury Beds veroordeeld in de proceskosten, die zijn begroot op € 8.205,25. Tevens moet Luxury Beds de advocaatkosten van de tegenpartij betalen. Ook heeft de rechter bepaalt dat Luxury Beds bij het geheel of gedeeltelijk niet naleven van de genoemde veroordelingen een dwangsom aan LBC verbeurt van € 2.500,00 per dag dat Luxury Beds nalaat aan dit bevel te voldoen, met een maximum van € 125.000, voor alle (overtredingen van de) veroordelingen samen.

Het volledige vonnis is hier te lezen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven