Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Stoel gemaakt van afvalproducten uit de paardenhouderij

Meubelontwerper Ruben van Megen: "The Cord Connection verbindt"

Meubelontwerper Ruben van Megen lanceert deze zomer een nieuw product. Een stoel die de naam 'The Cord Connection’ meekrijgt. 
Het zitmeubel is een resultaat van een denk- en ontwikkelproces dat
ongeveer twee jaar in beslag nam. In de stoel komt een aantal belangrijke idealen van de ontwerper samen. Het meubelstuk wordt in september in Dubai voor het eerst aan het publiek getoond.   


Links: Ruben van Megen, rechts: de stoel The Cord Connection.

Upcycling
"De stoel is gemaakt van het touw dat wordt gebruikt om hooi en stro samen te binden. Het touw, gemaakt van polypropyleen, is een afvalproduct van onder meer de paardenhouderij. Na gebruik wordt het touw als restafval afgevoerd. Deze ogenschijnlijke kleine afvalstroom blijkt deze bij nader inzien erg omvangrijk te zijn: de paardenhouderij in Nederland gebruikt genoeg touw om zeven keer per jaar de wereld rond te gaan", vertelt Ruben.

De afvalstroom en het materiaal intrigeerden Ruben. Hij onderzocht of een nieuw product kan voortkomen uit een enkel afvalproduct dat betekenisloos lijkt te zijn. "Het resultaat is een stoel waarin de verschillende verschijningsvormen van het afvalproduct één geheel
vormen", vervolgt Ruben. "Met The Cord Connection wil ik de aandacht vestigen op het feit dat plastic zo diepgeworteld en verbonden is met onze hedendaagse consumptiemaatschappij. De touwen, die de stoel als een kluwen omsluiten, symboliseren de wortels waaruit de stoel uit onze plastic afvalberg groeit."

FOTO: Petra Lenssen Photography.

Samenwerking
Om de wortels van de stoel te creëren wilde Ruben de samenwerking opzoeken met specialisten. Een kleine inventarisatie leverde het idee op om met een haarstylist in zee te gaan. Samenwerking werd gezocht en gevonden met het team van Change, een kapsalon in Panningen (Limburg) die al 30 jaar meedraait aan de top en vele wedstrijden won. Samen met het team van haarstylistes heeft Ruben de touwen verwerkt tot een wirwar van wortels.
De stoel bestaat uit twee verschillende verschijningsvormen van
het touw: Ruben smolt het polypropyleen en perste het in een
mal om het frame van de stoel te maken. Het originele
(flexibele) touw werd gebruikt voor de zitting en de wortels.

Bewustwording
Het touw wordt continu ingezameld bij enkele grote paardenboerderijen in de directe omgeving van de ontwerpstudio. Tevens leeft het plan om op grotere paardenconcoursen de touwen in te zamelen onder de deelnemers. Met Equestrian Centre de Peelbergen, een grote wedstrijd- en trainingsfaciliteit
voor de professionele paardensport, is een dergelijke samenwerking reeds gestart.

Primeur voor Dubai
Tijdens INDEX Design Series 2019 in Dubai, een grote
beurs die onderdeel is van de Design and Hospitality
week in Dubai, wordt de stoel voor het eerst aan het
grote publiek getoond. De beurs vindt plaats van 17 tot en met 19
september. Ook zullen twee tafels van de collectie Café 6116 naar Dubai verscheept worden voor de beurs. "Een museum en een kunstgalerie in New York hebben reeds interesse getoond in de stoel. Het is een zogenaamde one-piecer; een uniek meubelstuk dat doorgaans niet via de reguliere woonwinkels aangeboden wordt maar vooral via kunst- en designgaleries hun weg vindt naar verzamelaars van ‘collectible design’", besluit Ruben.Meer informatie:
Ruben van Megen
info@rubenvanmegen.nl
www.rubenvanmegen.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven