Nieuw onderkomen van de Belgische vinylvloerenproducent IVC Group

Hoe architect Glenn Sestig het Flooring Development Centre de 21e eeuw binnenloodste

Het nieuwe Flooring Development Centre van de Belgische
vinylvloerenproducent IVC Group is onlangs geopend in Waregem.
Sinds kort hebben de commerciële afdeling en de designafdeling van IVC hun intrek in het complex met de opvallende hoekige vormen en reusachtige hellende dakstructuur genomen. Klanten kunnen er inspiratie komen opdoen in de showroom. IVC Group nam architect Glenn Sestig onder de arm om het bijzondere gebouw de 21e eeuw binnen te loodsen.

“Samenwerken met Glenn Sestig en zijn team was van begin tot einde enorm inspirerend”, zegt Cindy Van Moorleghem, marketing
directeur bij IVC Group, terwijl ze met de Gentse architect terugblikt op de succesvolle samenwerking, die eind 2017 begon. De modernisering van het gebouw waarin IVC’s Flooring Development Centre vandaag gevestigd is, ging echter gepaard met heel wat esthetische en functionele uitdagingen. Het gebouw dat eind jaren tachtig ontworpen werd door architectenduo J. Verbauwhede en P. Vandekerkhove, springt in het oog en is bovendien erkend als bouwkundig erfgoed. Glenn Sestig stond dan ook voor een dubbele uitdaging: de originele kenmerken en uitstraling van het gebouw bewaren én het pand aanpassen aan de hedendaagse vereisten van IVC.



De renovatie van een icoon
“De kenmerkende vorm van het gebouw kwam er wellicht op uitdrukkelijke vraag van de oorspronkelijke opdrachtgever”, zegt Glenn Sestig. “Als je eens om je heen kijkt, begrijp je snel waarom. De andere complexen in de buurt zijn allemaal rechthoekig, met platte
daken. Het gebouw valt meteen op door zijn grote, hellende dakconstructie. Het is een uniek en iconisch gebouw, dat lokaal uitgegroeid is tot een echte blikvanger.”

“Onze productiesite en ons hoofdkantoor in Avelgem waren te klein geworden om de wereldwijde groei van IVC te kunnen bijbenen”, vult Cindy aan. “Daarom besloten we om de showroom, de commerciële afdeling en de designafdeling te verhuizen naar Waregem,
terwijl de productie en de logistieke activiteiten in Avelgem blijven. Het nieuwe centrum moest een inspirerende plek worden.
Verder hadden we een auditorium, een opleidingscentrum en een cateringruimte nodig, waar we mensen in een informele maar aangename sfeer kunnen samenbrengen. Het contact en de samenwerking bevorderen was een belangrijke vereiste voor de renovatie van de eerste en tweede verdieping, die respectievelijk onze commerciële en onze designafdeling huisvesten.”



De buitenrenovatie hield diverse esthetische uitdagingen in, maar binnenin moest vooral afgerekend worden met een groot functioneel
probleem. “De verwarming vormde al vanaf de constructie van het gebouw een pijnpunt”, licht Glenn toe. Door de vele open balkons aan
de binnenkant steeg de warmte zeer snel naar boven. Nadat we de opties hadden bekeken met onze engineeringpartner, beslisten we om de balkons afgesloten te houden voor een betere akoestiek en vloerverwarming te leggen.”
“Bij de renovatie van het gebouw werd veel aandacht besteed aan energieefficiëntie en milieuvriendelijk design. Hierdoor komt het in aanmerking voor een LEED-certificering (Leadership in Energy and Environmental Design)", vervolgt Cindy.

“Het gebouw telt vier grote pijlers”, legt Glenn uit. “We hebben besloten om die te strippen tot op het ruwe beton, zodat ze duidelijk naar voren komen als centrale structuurelementen.”
Cindy: “Aan het onthaal komen ze via visuele elementen en touchscreens meer te weten over de geschiedenis en de toekomstperspectieven van IVC. Daarna komen ze in onze Innovation Corner, waarin ze onze innovatieve vloeroplossingen en R&D-concepten kunnen ontdekken. Tot slot komen ze in een ruimte waar ze kunnen kennismaken met onze vloeren.”

In de Commercial Library zijn verschillende contrasterende vloeren gecombineerd tot een harmonieus geheel. "Voor een unieke look hebben we zelfs vloerbekleding op de muur gebruikt. We zijn aan de slag gegaan met het idee van ‘artificial realness’ door als het ware een dialoog te creëren tussen de vinylvloeren en de betonnen muren en pijlers”, vervolgt Cindy. “Zo ziet de Commercial Library eruit als een moderne bibliotheek met vloermaterialen bestemd voor een brede doelgroep. In het Moduleo House heerst een meer huiselijke sfeer en ligt de nadruk op design en comfort. Verder hebben we onze B2B-merken samengebracht in de Residential Market Place, waar kopers naar wens hun eigen assortiment kunnen samenstellen. Deze ruimte plaatst onze producten voor particulieren in de kijker en inspireert retailers om de vloeren in hun winkels op een gelijkaardige manier te presenteren.”

Functioneel en uniek
Ook bij de renovatie van de eerste en tweede verdieping van het Flooring Development Centre stond het creëren van een inspirerende
omgeving centraal. “Hier was het vooral van belang om de samenwerking te bevorderen en het welzijn van de medewerkers te waarborgen”, licht Glenn toe. “We hebben ervoor gezorgd dat de kantoorruimtes zowel op het vlak van akoestiek als ergonomie aan de striktste normen voldoen. “Het Flooring Development Centre is een schitterend voorbeeld van hoe je in een pand architectuur en materialen kunt samenbrengen en combineren tot een esthetisch geheel dat de bedrijfsvisie uitdraagt”, concludeert Glenn. Bij IVC resulteert dit in een gebouw waar de internationale groep kan uitpakken met zijn innovatieve ontwikkelingen op het vlak van technologie, esthetiek, comfort en duurzaamheid.”

Meer informatie:
IVC Group
www.ivcgroup.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven