Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Detailhandel is bezorgd over producten van niet-Europese webshops

Senior adviseur Margriet Keijzer: "Er moet wel sprake zijn van een gelijk speelveld"

Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over de negatieve gevolgen van de toenemende groei van aankoop van producten via buitenlandse, niet Europese webshops. De belangenbehartiger van ruim 100.000 winkeliers in Nederland vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Dit staat in het rapport ”Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers” dat Detailhandel Nederland in samenwerking met Thuiswinkel.org heeft geschreven.

Margriet Keijzer, senior adviseur Europese Zaken bij Detailhandel Nederland

“Dankzij digitalisering kunnen consumenten nu overal ter wereld winkelen. Dit biedt geweldige kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Er zijn talloze voorbeelden van buitenlandse handelaren die de Europese regels rondom veiligheid en kwaliteit van producten en de bescherming van Nederlandse consumenten niet respecteren”, aldus Margriet Keijzer, senior adviseur Europese Zaken bij Detailhandel Nederland.

Recentelijk hebben zes Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, hun nationale toezichthouders gevraagd om op te treden tegen AliExpress. De Chinese webwinkel hanteert verkoopvoorwaarden die in strijd zijn met Europese consumentenregels.

Margriet Keijzer: “Vanuit Nederland en Europa is een sterkere nadruk nodig op uniforme handhaving voor alle consumentenproducten die via welk kanaal dan ook aan Nederlandse consumenten verkocht worden. We streven naar een hoog niveau van bescherming voor consumenten en milieu. Dit kan alleen als elke onderneming - of het nu een Nederlandse winkel is of een buitenlandse webwinkel - die actief is op de Europese markt aan dezelfde standaarden en verplichtingen wordt gehouden. Er moet sprake zijn van een gelijk speelveld.”

Via onder meer AliExpress kunnen ook meubelen besteld worden.

Oneerlijke concurrentie
Recent nog uitte VVD-Kamerlid Arne Weverling zijn zorgen over de pakketbezorging vanuit landen als China die onder de kostprijs worden verzonden. Ook worden producten onder de € 22 van buiten de EU vrijgesteld van het betalen van BTW en hoeven buitenlandse handelaren niet altijd mee te betalen aan de Nederlandse initiatieven voor het inzamelen en recycleren van afval waardoor de Nederlandse winkeliers dus voor de kosten moeten opdraaien.
Detailhandel Nederland heeft in samenwerking met Thuiswinkel.org het rapport ”Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers” geschreven. Daarin wordt gepleit voor onderzoek naar de omvang van de directe importen en hun economische, juridische, fiscale en milieueffecten op consumenten en bedrijven in de EU. Er moet tevens beter toezicht en coördinatie van toezicht gehouden worden tussen de verschillende nationale en Europese toezichthouders.

Klik hier voor het rapport.