Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SVP en CROSS Architecture winnen prijsvraag Internationale School Utrecht

Team SVP en CROSS Architecten hebben het winnende plan voor de Internationale School in Utrecht gemaakt. De school maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen op de campus van de universiteit Utrecht. Met het ontwerp willen de architecten verschillende culturen samenbrengen. 

"Een schoolgebouw is voor kinderen een belangrijke plek in hun persoonlijke ontwikkeling. Immers, ze brengen er jarenlang een groot deel van hun tijd door. Het is de plek waar kinderen zich ontwikkelen, ze iedere dag bijleren en steeds slimmer worden, waar vriendschappen voor het leven gesloten worden en waar ze misschien wel voor de eerste keer verliefd worden. Wat de school bijzonder maakt, is dat er zoveel verschillende culturen vertegenwoordigd zijn. Ruimte voor eigenheid en veiligheid zijn daarbij belangrijk, maar ook juist het zoeken naar verbinding tussen al die verschillende culturen. Het voorstel is een duurzaam gebouw. De hoogste ambities zijn gesteld op het gebied van Frisse Scholen, GPR, energieneutraliteit, BREEAM en circulariteit. Deze school is klaar voor de toekomst van de onderwijsinstellingen waar kinderen tot wereldburgers worden gestimuleerd met zorg voor de aardbol", vertelt een woordvoerder.

Een uitnodigende entree is essentieel voor een school. Het beoordelingsteam zegt hierover: “De ingang met trap en spiegelplafond ligt op een logische plek, de verkeersstromen zijn slim gescheiden, positief is de splitsing van de entree. Het voelt organisch, open en verwelkomend. Mooie combinatie van klaslokalen en 'common areas' en alles in een fraaie verbinding met de buitenruimte en het landschap.”

Voor de jongste kinderen is de entree direct op de begane grond. Vanuit de centrale ruimte bereiken de zogenoemde ‘early years’ en de ‘elementary grades’ hun eigen plek in het gebouw. De leerlingen van het ‘Secondary Programme’ komen op de eerste laag het gebouw binnen, via het centrale hart van het gebouw waar zich ook het auditorium en de studio’s en de bibliotheek bevinden. Langs een natuurwand kom je binnen op het centraal plein. 

Een woordvoerder: "In onze visie is het gebouw op een logische manier ingedeeld: de jongste kinderen beneden en de oudere boven. In het hart van het gebouw is ruimte voor ontmoeting: hier is sport, muziek of drama de samenbindende factor. Het voorstel is dan ook georganiseerd rond het auditorium waarbij de muziek studio’s direct bij binnenkomst zichtbaar zijn. Je hoeft elkaars taal niet per se te spreken, maar hier vind je elkaar in gemeenschappelijke interesses waarbij je elkaar spelenderwijs leert kennen.
Niets is fijner voor kinderen dan een gezonde, groene buitenruimte. In ons voorstel krijgt de ISUtrecht een buitenruimte die uitdaagt tot sport en spel, die de fantasie prikkelt en waar je vooral ook af en toe lekker vies mag worden. Wij stellen verschillende sferen voor: Urban voor de oudere kinderen en natuurlijk voor de jongsten, met sport als verbinding. Dit wordt uitgewerkt in verschillende tuinen en pleinen met dezelfde vloeiende lijnen als het gebouw, begrensd door hagen, randen en hoogteverschillen. Gebouw en buitenruimte zijn vanuit dezelfde gedachte verder uitgewerkt: de glooiende lijnen van het gebouw komen terug in de buitenruimte. Van binnen naar buiten worden de ruimtes steeds groter, je voelt het landschap dichterbij komen."

De visie voor de Internationale School in Utrecht is ontstaan uit een samenwerking tussen SVP architectuur en stedenbouw, CROSS Architecture, DWA, Pieters Bouwtechniek en Copijn landschapsarchitecten.

Meer informatie:
SVP
www.svp-svp.nl

Publicatiedatum: