Amazon schudt webwinkelmarkt door elkaar

Het is crisis bij meubelketen Conforma, ook wel de Franse IKEA genoemd. Precies op de dag dat de Franse retailer bekend heeft gemaakt dat er 1900 banen geschrapt worden, kondigt juist Amazon aan dat zij in Frankrijk liefst 1800 nieuwe personeelsleden nodig heeft.

De Amerikaanse e-commercegigant laat steeds meer van zich horen in Europa. De verwachting is dat het een kwestie van tijd is dat Amazon zich meer op de Nederlandse markt zal gaan bewegen. 

Eind dit jaar komt het aantal werknemers in Europa al op ruim 9300. Die zijn vooral werkzaam in het nieuwe distributiecentrum in Brétigny, op zo'n vier uur rijden van Nederland. Het gebouw wordt liefst 142.000 vierkante meter groot. Het is daarmee het grootste gebouw in heel Frankrijk! Amazon heeft daar al vijf distributiecentra.
Overigens kan het Amerikaanse bedrijf op flinke tegenstand rekenen, want milieuactivisten voeren actie tegen de bouw van het gigacentrum.  

De Tijd weet nog te melden dat Amazon sinds 2010 al meer dan 2 miljard euro in zijn Franse activiteiten heeft geïnvesteerd. Volgens studiebureau Kantar is dat goed voor een marktaandeel van 17 procent op de Franse webwinkelmarkt, waarmee het Amerikaanse bedrijf deze sector flink door elkaar heeft geschud.

In Nederland zijn er geen plannen om een groot distributiecentrum te bouwen. Vlak over de grens in Duitsland staan drie zogeheten fulfilmentcenters, daarmee kan volgens Amazon de Nederlandse markt goed worden bediend. En niet onbelangrijk: eind dit jaar wordt in Mönchengladbach een enorm groot distributiecentrum in gebruik genomen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven